top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Vinska Shpitza sa vinarima Labinštine okupila brojne vinoljupce i vinske znalce

Updated: Oct 29, 2023


Astrid Glavičić, Irena Lučić i Valter Licul
Foto: Ognjen Karabegović

Zagrebački diWine Bar u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Labina protekle je subote bio je domaćin nezaboravne večeri posvećenoj vinima Labinštine. Događaj je privukao pažnju brojnih predstavnika medija i zaljubljenika u vino, koji su poželjeli saznati više o vinima istočne obale Istre te istražiti okuse i mirise ove vinske mikro-regije, koja je u snažnom usponu.


Na Shpitzi se predstavilo ukupno šest vinarija labinskoga kraja – Kos, Fuhtar, Vosilla, Baćac, Juričić i Prskalo – od njih ukupno trideset i četiri koliko broji udruga Trs, koja ih okuplja s ciljem snažnijeg brendiranja ove vinske destinacije. Udrugu i vinare u uvodnom je govoru predstavio predsjednik Valter Licul, dok je direktorica Turističke zajednice grada Labina, Astrid Glavičić, prisutne pozvala da što prije dođu istražiti destinaciju Labin-Rabac, koja sve snažnije privlači goste svojom eno-gastro ponudom kao i zanimljivim vinskim manifestacijama iako je dugi niz godina bila u sjeni poznatih vinskih imena Zapadne Istre.


Udruga vinara Labinštine Trs osnovana je prije sedam godina. Na osnivačkoj skupštini bilo nas je svega trinaest, dok danas brojimo preko trideset članova, što svjedoči o snažnom porastu vinarstva u istočnoj Istri. Svjesni smo da imamo jako dobra vina u svojim konobama – o tome, uostalom, svjedoče brojna osvojena zlata - pa želimo ohrabriti udružene vinare da ozbiljnije krenu u proizvodnju te da dodatno podižu kvalitetu vina.“ – kazao je Licul


Kvalitetu Labinskih vina prepoznala je i struka, o čemu svjedoče brojna odličja sa prestižnih domaćih i međunarodnih ocjenjivanja poput Decantera, Concours Mondiala, Vinistre i Vina od davnina.


Vinari Labinštine itekako su pokazali svoje vinsko umijeće. Na Vinskoj shpitzi okupljeni vinoljupci mogli su kušati mlade i odležane malvazije, terane – sorte tipične za istarski terroir, ali i nagrađivane pjenušce, vina potopljena pod morem, međunarodne sorte poput chardonnaya i merlota te sjajne muškate koji su naročito oduševili ljubitelje vina sa ostatkom šećera. Divnu večer upotpunila je živa jazz glazba talentirane mlade klarinetistice Blanke Marije Car, stvarajući savršenu atmosferu za uživanje u vinima.


Labinski vinari
Foto: Ognjen Karabegović i Irena Lučić

"Vinska Shpitza je koncept sastavljen od niza malih vinskih kušaonica, koje u fokus stavljaju određenu vinsku regiju ili destinaciju. Na taj način, osim uživanja u vinu, posjetitelji na nenametljiv način prolaze i kroz svojevrsnu edukaciju o vinima. Naime, na tako usko fokusiranim prezentacijama, sa svega šest do osam vinara, lako je zapamtiti autohtone i tipične sorte nekog kraja, dok kroz razgovor sa vinarima posjetitelji mogu saznati detaljne informacije o proizvodnji vina, uzgajanim sortama, te tradiciji vinogradarstva određenog kraja“ – pojasnila je Irena Lučić, voditeljica diWine bara i aktivna vinska promotorica.


Prisutni ljubitelji dobre kapljice složili su se kako je Labin, sa svojim sve boljim vinima, zaslužio veću pozornost eno-gastro scene. Ne pretjerujemo previše kada kažemo kako je Labinština nova zvijezda na – zvijezdama ionako bogatom – istarskom vinskom nebu te svakako preporučujemo posjet ovoj, za sad još pomalo skrivenoj, vinskoj destinaciji.


Sljedeća Vinska shpitza, koja u Zagreb dovodi pelješke vinare sa omiljenim nam plavcima, na rasporedu je već 28. listopada. Kako biste bili u tijeku sa sve traženijim vinskim događanjima u diWine baru, pretplatite se na listu za obavijesti ili isti zapratite na Facebooku i Instagramu. Živjeli!


Tekst: Irena Lučić, diWine Croatia


Commenti


bottom of page