top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Udruga Marra Altrui održala radionicu ljepote za žene oboljele od karcinoma


Marra Altrui
Foto: Ivan Ojdanic

Sinoć je u dvorani Zagreb hotela Sheraton održana radionica ljepote za žene oboljele od karcinoma, u organizaciji udruge Marra Altrui.


Svoja su predavanja održali predstavnici tvrtke Farmex, voditeljica linije Scandinavian Biolabs Marinela Šmrček i mag. pharm Ivan Tudor, voditelj programa dodaci prehrani, a oboje su se u izlaganjima fokusirali na tegobe kojima se žene suočavaju tijekom i nakon liječenja kemoterapijom vezano uz njegu vlasišta I kose te o suplementima koji su nadopuna prehrani tijekom liječenja.  Dermatologinja dr. med Dora Madiraca održala je predavanje o njezi kože tijekom kemoterapije I radioterapije, a na kraju je održana i radionica šminkanja.

Polaznicama su predstavljeni makeup savjeti I trikovi  koje su primijenile svaka na sebi kako bi u se u čim kraćem vremenu mogle našminkati, a da izgledaju njegovano i svježe.


Udruga Marra Altrui za cilj ima medicinsku pigmentaciju učiniti dostupnijom kroz informiranje i osiguravanje financijskih sredstava.  Udrugu je 2013. godine osnovala vizažistica Marija Butković, potaknuta iskustvom šminkanja djevojke oboljele od karcinoma.

Vidjevši sreću na njenom licu nakon što se ugledala u ogledalu, shvatila sam važnost cjelovitosti i ljepote, neovisno o tome u kojem se životnom trenutku kao žena nalazimo. To je iskustvo na mene ostavilo snažan dojam. Činjenica je da je osim naravno, straha za vlastiti život, emocionalna patnja posljedica fizičkih promjena koje se događaju tijekom liječenja od karcinoma. Ponudila sam se kao volonter i jednoj udruzi, ali nažalost ta suradnja nije ostvarena, pa sam odlučila krenuti svojim putem” rekla nam je Marija Butković.


Udruga Marra Altrui već se 10 godina bavi besplatnim pigmentacijama obrva tijekom liječenja i iscrtavanjem areola i bradavica nakon radikalne mastektomije. Do prošle godine udruga je financirana iz vlastitih sredstava a pokrenuta kampanja  koja uključuje i radionice šminkanja je u svrhu informiranja javnosti i prikupljanja sredstava za rad udruge.

Iscrtavanje kompleksa areole i bradavice spada u završnu fazu rekonstrukcije, kojom se grudima vraća prirodan simetričan izgled i to kombinacijom tetoviranja s ili bez dodatka kirurškog zahvata za stvaranje izbočine bradavice. 


S obzirom na to da većina pacijenata izbjegava dodatne kirurške zahvate, ponekad je tetoviranje jedina opcija. Uz pomoć sofisticiranih tehnika postižemo vrhunski, impresivno realističan izgled areole i bradavice što značajno utječe na zadovoljstvo rekonstrukcijom i psihološko putovanje žene koja se ponovno osjeća cjelovitom” naglašava osnivačica udruge.


Ovaj “umjetnički zahvat” medicinski je neophodna komponenta rekonstrukcije dojke nakon mastektomije, što nas vodi do onoga što je i glavni cilj ove udruge – osigurati da HZZO podmiruje troškove tetoviranja nakon rekonstrukcije dojke, ako pacijentica ispunjava uvjete i ako je to njena želja. 


Krajem prošle godine, pokrenuta je kampanja “Start where your heart is”  čiji osnovni motiv asocira na srce kao emociju koja sve pokreće, ali i mjesto gdje možemo započeti samopregled dojki. U okviru te kampanje organizirana je radionica ljepote. Naime, brojna  istraživanja upravo potvrđuju da je ljepota neodvojiva od žene bez obzira na životnu fazu u kojoj se nalazi i da uljepšavanje ima pozitivan učinak na emocionalne traume koje se događaju uslijed fizičkih promjena tijekom liječenja. Istraživanja također potvrđuju korist okupljanja žena koje se nalaze u sličnoj situaciji gdje mogu razmjenjivati svoja iskustva i biti podrška jedne drugima.


Radionice planiramo održavati svekih dva do tri mjeseca. Voljela bih u budućnosti organizirati druženja ljepote i poezije, ljepote i glazbe… Želja nam je u ovom samo jednom životu, nekome uljepšati njegov, pa makar i na trenutak.” zaključuje Marija Butković. 

Ovaj se lijepi projekt ne bi se mogao organizirati bez pomoći sponzora, pa je tako Maistra grupacija  sponzorirala dvoranu Zagreb, Orbico Beauty je donirao pakete vrhunskih kozmetičkih brendova, Sisley  tonirane kreme, Vichy dermokozmetiku, La Roche Posay liniju kozmetike za njegu kože onloloških pacijenata, a za osvježenje se pobrinula Jana sa svojom Jana Vitamin+collagen vodom.

Comentários


bottom of page