top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

STAGES FORUM 2023 - Kazališni eksperiment ispitao je koncept održivosti u kulturnom sektoru


predstavnici kazališta partnera
Foto: Mara Bratoš

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 20. i 21. studenoga održao se zagrebački STAGES Forum 2023: When we all fall asleep at COP28 where do we go?

Ovaj ambiciozni kazališni eksperiment u svom je dvodnevnom istraživanju unutar prostora zagrebačkoga HNK-a prošao mnoge faze radova izvedbenih i multimedijskih umjetnica i umjetnika te radionica i predavanja. Forum je pokušao i ispitati način na koji kulturni sektor djeluje s konceptom održivosti, STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift). Veliko nam je zadovoljstvo da kroz europske projekte možemo ostvarivati suradnju sa zanimljivim umjetnicima te da imamo priliku kroz kazališne procese propitivati važne teme poput održivosti i klimatskih promjena. Također nam je iznimno drago da smo s ovim Forumom postigli sinergiju javnog i nezavisnog sektora, rekla je intendantica HNK-a u Zagrebu, Iva Hraste Sočo.


Prvog dana Foruma svi zainteresirani mogli su vidjeti i sudjelovati u umjetničkom programu koji je uključivao predstave i umjetničke instalacije. Idućeg dana tijekom umjetničkog programa publika je gledala predstavu Jérôme Bel i Anne Javoran: Jérôme Bel kao i Antropološku igru Senke Božić Vrbančić te je prisustvovala prezentaciji koja uključuje i Doughnut analizu HNK u Zagrebu.

Sudionici na Forumu su bili: Kolektiv Arbajt, Grupa za nove narodne prakse, Senka Božić-Vrbančić, Tomislav Cik, Mladen Domazet, Ivona Eterović, Sanja Gergorić, Mihael Giba, Miodrag Gladović, Vedran Horvat, Anna Javoran, Maja Marković, Tomislav Medak, Aleksandra Stojaković Olenjuk.


Kustosku koncepciju, dramaturgiju i režiju potpisuju Nataša Antulov, Ana Dana Beroš, Nikolina Rafaj, Sara Salamon i Marko-Luka Zubčić. Scenografiju potpisuju Ana Dana Beroš i Sara Nasić, kostimografiju Tina Spahija te svjetlo Bojan Gagić.


STAGES Forum 2023 kao inherentni prostor dijaloga, i iskustvenog susreta mnogogleda, težio je inducirati alternativne imaginacijske krajolike u publici, u čijoj izgradnji svi sudjelujemo, rekla je Nikolina Rafaj.


STAGES je financiran sredstvima EU-a, a realizira se u deset europskih partnerskih kazališta uključujući vodeću europsku kazališnu mrežu (European Theatre Convention), dok se čak četrnaest utjecajnih kazališnih organizacija udružilo s redateljicom Katie Mitchell i koreografom Jérômeom Belom – dvoje umjetnika poznatih po tome što ugrađuju održivost u svoj rad.

Comments


bottom of page