11. prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2025.
- Sandra Brambilla
- Apr 5
- 2 min read

Hrvatski sommelier klub, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice Kvarnera, te uz podršku TZ Svetvinčenat i Vinistre organizira, jedenaesto po redu, Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2025.
Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2025. započinje kvalifikacijskim djelom (četvrtfinale) u hotelu Ičići (Ičići), u ponedjeljak, 7. travnja 2025.
U kvalifikacijskom djelu natjecanja kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, ispravkom vinske liste, te opisom vina.
Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 19 natjecatelja, koji su zaposleni u renomiranim hotelskim kućama, vinarijama i restoranima na području Istre i Kvarnera.
Popis prijavljenih kandidata:
Polufinale u koje ulazi osam natjecatelja i finale održati će se u ponedjeljak, 14. travnja u dvorcu Morosini Grimani, Svetvinčenat.
U polufinalnom natjecanju kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, prepoznavanjem vinskih ličnosti i položaja, slijepim kušanjem vina te drugim praktičnim radnjama.
Finale će se održati pred publikom s početkom u 17 sati.
Tri finalista nadmetati će se u zanimljivim i, za publiku, atraktivnim vještinama poput: posluživanja pjenušca, dekantiranju vina, prepoznavanja vina, otkrivanje pogrešaka u vinskoj listi, sljubljivanju vina s jelima i sl.
Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana, registriran je 1993. a od 1994. redovan je član Svjetskog udruženja sommeliera (L'Association de la Sommellerie Internationale - ASI). Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih i regionalnih natjecanja, održavanjem tečajeva i stručnih predavanja, organizacijom stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanjem stručne literature i ostalim aktivnostima.
Više o HSK na www.sommelier.com
Foto: Press






Comments