Hrvatski sommelier klub, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice Kvarnera, organizira, deseto po redu, Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2024. Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2024. započinje kvalifikacijskim djelom (četvrtfinale) u Opatiji, u hotelu Ambasador, u utorak 5. ožujka.
U kvalifikacijskom djelu natjecanja kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, ispravkom vinske liste, te opisom vina.
Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 14 natjecatelja, koji su zaposleni u renomiranim hotelskim kućama, vinarijama i restoranima na području Istre i Kvarnera.
Popis prijavljenih kandidata:
Alen | Vukić | Food&wine bar Ganeum, Lovran |
Borna | Jergović | Hotel…., Maistra, Rovinj |
Dejan | Dević | Rijeka |
Denis | Piršić | Hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč |
Domagoj | Perković | Hotel Amarin, Maistra, Rovinj |
Filip | Rossi | ROSSI winery & distillery, Vižinada |
Igor | Klarić | Hotel Amarin, Maistra, Rovinj |
Jasmin | Huskanović | Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč |
Josip | Orišković | Dvorac Belaj, Belaj |
Marin | Ereš | Hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj |
Martina | Škarica | Hotel Ikador, Ika |
Mladen | Jaklinović | Miramare restoran by Fratelli Cerea, Valamar, Poreč |
Silvija | Brajko | Konoba Rino, Momjan |
Viktor | Peić | Hotel Albatros, Plava Laguna, Poreč |
Polufinale u koje ulazi osam natjecatelja i finale održati će se u ponedjeljak 25. ožujka u dvorcu Morosini Grimani, Svetvinčenat.
U polufinalnom natjecanju kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, prepoznavanjem vinskih ličnosti i položaja, slijepim kušanjem vina te drugim praktičnim radnjama. Finale će se održati pred publikom s početkom u 17 sati. Tri finalista nadmetati će se u zanimljivim i, za publiku, atraktivnim vještinama poput: posluživanja pjenušca, dekantiranju vina, prepoznavanja vina, otkrivanje pogrešaka u vinskoj listi, sljubljivanju vina s jelima i sl.
Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana, registriran je 1993. a od 1994. redovan je član Svjetskog udruženja sommeliera (L'Association de la Sommellerie Internationale - ASI). Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih i regionalnih natjecanja, održavanjem tečajeva i stručnih predavanja, organizacijom stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanjem stručne literature i ostalim aktivnostima.
Više o HSK može doznati na www.sommelier.com
Kommentarer