top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Premijerna izvedba opere Rigoletto Giuseppea Verdija u HNK Zagreb


Rigoletto / Foto: Novković
Rigoletto / Foto: Novković

Prva ovosezonska operna premijera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Rigoletto Giuseppea Verdija, jedna od najizvođenijih i najpopularnijih opera talijanskog skladatelja premijerno će biti izvedena u petak 27. listopada.


Operom će ravnati šef dirigent HNK-a u Zagrebu Pier Giorgio Morandi, režirat će je Pier Francesco Maestrini, a uz Zbor i Orkestar Opere, nastupit će solisti HNK-a u Zagrebu, te gosti koji su osvojili publiku diljem svijeta –Atalla Ayan i Irina Dubrovskaya. Opera Rigoletto Giuseppea Verdija, praizvedena 1851. u venecijanskom kazalištu La Fenice, a za sadržaj opere Verdija je nadahnula drama Kralj se zabavlja (Le roi s’amuse) francuskog pisca Viktora Hugoa.


O samoj drami Verdi je rekao: Možda će to biti najveća drama modernoga teatra, a protagonist je karakter dostojan Shakespearea. U toj slavnoj operi, jedna arija postala je popularnom od prvoga izvođenja, a to je arija koju pjeva nemoralni vojvoda — La donna é mobile.


Ljubavna tragedija Rigolettove jedinice Gilde okosnica je ovog remek-djela operne umjetnosti koje se nakon više od petnaest godina ponovno izvodi na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.


Iznimno nam je zadovoljstvo što ćemo sezonu zagrebačke Opere otvoriti velikom premijerom Verdijeva Rigoletta, i to upravo u godini kada obilježavamo 150 godina od prve izvedbe ove popularne opere u Hrvatskoj. Sjajan međunarodni autorski tim, izvanredni solisti te Zbor i Orkestar naše Opere predstavit će produkciju koja će, vjerujem, dugi niz sezona igrati na našoj pozornici. Interes publike je izniman, gotovo su sve izvedbe već sada, desetak dana prije premijere – gotovo rasprodane, istaknula je ravnateljica Opere HNK u Zagrebu, Željka Barišić Pulig.


Ulogu Rigoletta pjevat će solist Opere HNK u Zagrebu, Ljubomir Puškarić, koji je ususret premijeri rekao: Tumačenje naslovne uloge Rigoletta spada u najzahtjevnije zadatke koje operni repertoar može ponuditi baritonima. Uloga Rigoletta iznimno je zahtjevna vokalno, dramaturški i scenski, no isto tako nudi bogatstvo izričaja kao što rijetko koja druga uloga nudi. Iznimno sam sretan i počašćen što dosadašnjim Verdijevim ulogama koje sam izveo na pozornici zagrebačkog HNK mogu pribrojiti i Rigoletta. Veselio me dolazak na svaku probu gdje sam s dragim kolegicama i kolegama spremao ulogu pod vodstvom našega počasnog šefa dirigenta Piera Giorgia Morandija, te redatelja Piera Francesca Maestrinija.


Projekt je programska suradnja – razmjena između HNK-a u Zagrebu i Slovenskoga narodnog gledališča Maribor.


Comments


bottom of page