top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Obilježavanje obljetnice rođenja Nikole Tesle od 9. do 11. srpnja u Zagrebu

 


obilježavanje rođendana Nikole Tesle
Foto: Press

Prvog dana manifestacije 9. srpnja u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu s početkom u 16 sati bit će održan program demonstracije Teslinih pokusa. Istog dana na zagrebačkim fontanama već tradicionalno će biti projiciran lik Nikole Tesle.

 

Na dan Teslinog rođenja 10. srpnja u 10 sati započet će prigodan program kod spomenika Nikole Tesle u Zagrebu uz polaganje cvijeća. U programu sudjeluju predstavnici udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba i glazbenik  Lav Novosel, a bit će dodijeljene i nagrade mladim kreativcima koji su tijekom godine sudjelovali na radionicama u organizaciji Udruge. Program će završiti  performansom „Tesline bijele golubice“.

 

Istog dana u 19 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održava se dodjela Godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genija za budućnost“ u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nominirani su Angela Carić, učenica Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba, Karlo Šapina, učenik Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Zagreba i Leona Kovač učenica Srednje škole Čakovec. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Teslinim izumima nominirani su Lovro Stipanović za projekt „Connekt sustav“, Kristijan Švenda za projekt „Prilagodljiva invalidska kolica“ i Lovro Jančić za projekt „Naočale za slijepe i slabovidne osobe“. U kategoriji Teslinog proširenog djelovanja nominirani su Darko Malenjak za projekt „Krevet slagalica“, Lukas Jakovčić za projekt „Lebdeća govornica“ i Mario Franić za projekt „ModulBlock“.

 

Svečanost obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja u Esplanadi glazbenim nastupom obogatit će Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lav Novosel, a održat će se i panel rasprava na temu „Žene i inovacije“ u kojoj će sudjelovati Inge Kovačić Sindik, Dragica Jerkov i Marijela Drvoderić.

 

Zadnjeg dana manifestacije 11. srpnja u prostorima Društva arhitekata Zagreb održat će se konferencija Tesla u Zagrebu na temu „Klimatske promjene i prilagodbe“. Na konferenciji sudjeluju Ivan Križić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, mr. sc. Andreja Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, Snježana Turalija, vlasnica tvrtke GREENiKA – poslovno savjetovanje, dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Marijana Bakula i Igor Anić iz tvrtke Dvokut Ecro, Dragica Jerkov iz tvrtke FEMA, Danijela Jurić Kačunić iz tvrtke Kristalna ideja, Silvija Popović Krizmanić, savjetnica za poslovni razvoj, Ana Juratovac iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije te Ružica Lončar, profesorica geografije te predstavnik Grad Zagreba.

 

Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu), otvorena su i besplatna za građane. Za sudjelovanje na demonstraciji Teslinih izuma u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ potrebno je rezervirati besplatnu ulaznicu na blagajni Muzeja.

Comments


bottom of page