top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Koncertna izvedba opere Oganj povodom 150. obljetnice rođenja Blagoja Berse

Updated: Jan 11


Ljubomir Puškarić, Stjepan Franetović i Luciano Batinić
Foto: Press

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u četvrtak, 18. siječnja 2024. godine u 19:30, održat će se koncertna izvedba opere Oganj Blagoja Berse kojom će ravnati Aleksandar Marković.


Uz Zbor Opere HNK u Zagrebu i operne soliste Valentinu Fijačko Kobić, Stjepana Franetovića, Ljubomira Puškarića, Luciana Batinića, Sinišu Hapača i Sinišu Štorka, nastupa i Simfonijski orkestar HRT-a te mješoviti zbor HRT-a.


Oganj je jedna od Bersinih najboljih opera, praizvedena je 1911. godine u Zagrebu te je ključna za razvoj domaće operne umjetnosti. Samo je djelo samosvojno i potresno, a govori o obiteljskoj drami u ljevaonici željeza u malome njemačkom industrijskom naselju u Thüringiji oko 1840. godine na Badnjak i Božić, u čijoj pozadini bukti oganj ljevaonice željeza.Praizvedba opere bio je velik dan u povijesti hrvatske glazbe. U našim operama dotad je bila nepoznata majstorska Bersina instrumentacija, kao i problematika industrijskog doba, u kojoj je pojam stroja povezan s pojmom zla.


Partitura opere Oganj zadivljujuće je bogata, njegov je stil eklektičan i u njemu se miješaju različiti utjecaji od Wagnera do Puccinija. Glazbene linije prepleću se sa sudbinom pojedinaca pričajući o spašavanju obiteljske časti uz huk strojeva, koji svjedoče o modernom dobu i industrijskoj eri.


Hrvatsko narodno kazalište ovu će operu izvesti koncertno s ansamblima Hrvatske radiotelevizije te tako nastavlja stvaranje novih snimki djela hrvatske operne literature.


DIRIGENT: ALEKSANDAR MARKOVIĆ

ZBOR I SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a 

DJEČJI ZBOR HRT-a 

ZBOR I SOLISTI OPERE HNK U ZAGREBU 

ZBOROVOĐA: LUKA VUKŠIĆ

SOLISTI

VALENTINA FIJAČKO KOBIĆ, sopran 

STJEPAN FRANETOVIĆ, tenor 

LJUBOMIR PUŠKARIĆ, bariton 

LUCIANO BATINIĆ, bas

SINIŠA HAPAČ, bariton

SINIŠA ŠTORK, bas

Comentarios


bottom of page