top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Koncert „Vrime gre“ – 30 godina klape Cesarice u kazalištu Kerempuh


klapa Cesarice
Foto: Press

Četverostruka dobitnica Porina, višestruka pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, osvajačica najsjajnijih odličja na natjecanjima u inozemstvu, dobitnica Medalje Grada Zagreba za iznimna glazbena postignuća i afirmaciju ženskoga klapskog pjevanja te Povelje Republike Hrvatske za osobit doprinos očuvanju i promicanju tradicionalne glazbe u Hrvatskoj i svijetu, klapa Cesarice, najdugovječnija zagrebačka ženska klapa, obilježava trideset godina neprekinuta djelovanja – tri desetljeća jubavi prema pismi, dišpeta i prpošnosti diklicā, slavljenja života, nježnosti i plemenitosti, ali i vjekova predaka izbrazdanih patnjom, boli, borbom, natopljenih melankolijom...


Nakon iznimnoga ljetošnjega koncerta u Omišu, kolijevci klapske pjesme, veliki jubilej Cesarice nastavljaju slaviti ondje gdje je – u studenome sada već daleke 1993. – sve i počelo, u hrvatskoj metropoli, obljetničkim koncertom „Vrime gre…“ na kojem će im se na pozornici Satiričkoga kazališta Kerempuh u nedjelju 26. studenoga 2023. u 19.30 pridružiti i gosti, gitaristica i bivša članica klape Tamara Perc, udaraljkaš Borna Šercar te handpanist Ivan Judaš.


Maestro o Cesaricama…

Pjevaju ono nečujno objektivno spoznanje, ono nepristrano, a prožeto s duševnošću uprisućenoj u nespoznatljivo etičko i estetsko, jer ondje, u misteriju iznad praga pjeva – ondje je njihova glasovna molitva: u naslućenju neprepričljivih značenja pučkoga i skladanoga. Ondje i mi po takvim svećenicama postajemo pobratimstvo objedinjeno u zakletvi s precima, sudioništvujemo u onome što smo nekoć bili, a to zaboravili biti, i u onome što iščekujemo, a ne umijemo zahtjeti žeđ za velebnijim iščekivanjem; eto, tamo, u prostore odisejske pučine, odvode nas Cesarice, i nude Iskon i Zaton, po mjeri čovika trudnega i Boga vičnega, koji nas hoće i u njihovim glasnicama u svojemu Licu ozrcaliti.

Ljubo Stipišić Delmata

Comentarios


bottom of page