top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Drama zagrebačkoga HNK-a 23. veljače istovremeno na četiri kazališne pozornice


predstava Fafarikul
Foto: Press

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu ovoga će petka, 23. veljače, svoj bogat program predstaviti na gostovanjima širom Hrvatske, ali i europskim gostovanjem.


U istome danu autorski projekt Bobe Jelčića, predstava Sorry gostuje u belgijskom Théâtre de Liège, a drama – Enigmatske varijacije u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Istovremeno, predstava Kad svijeće dogore bit će dio Virkasa – Virovitičkih kazališnih susreta, dok će zagrebačka publika moći pogledati najnoviju dramsku predstavu Fafarikul.


Predstava Sorry autorski je projekt Bobe Jelčića, osmišljena kao kazališni proces u kojemu glumci Drame HNK u Zagrebu i studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu zajedno demonstriraju arhetipske priče o naizgled jednostavnim odnosima, društvenim pitanjima i svakodnevnim emocijama. Glavnu ulogu tumači prvakinja Drame Jadranka Đokić. Predstava je nastala u sklopu projekta Prospero – prošireno kazalište, koji okuplja devet kazališta iz devet zemalja EU-a, između ostalog i belgijsko kazalište Théâtre de Liège u kojemu drama zagrebačkoga HNK-a izvodi predstavu 23. i 24. veljače.


Drama Enigmatske varijacije Éric-Emmanuela Schmitta u režiji Neve Rošić, nastala u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, ponovno se vraća na riječku scenu. U ulogama su dva dramska prvaka, riječki Aleksandar Cvjetković kao pisac i nobelovac i zagrebački Luka Dragić u ulozi novinara.


Jubilarni, dvadeseti Festival regionalnog teatra u Virovitici, Virkas, ugostit će predstavu Kad svijeće dogore, dramu režiranu prema romanu Sándora Máraia i adaptaciji Christophera Hamptona u režiji Branka Ivande te u koprodukciji s Teatrom Erato. Uloge tumače troje sjajnih glumaca HNK-a u Zagrebu – Zrinka Cvitešić, Goran Grgić i Siniša Popović.


Najnovija dramska predstava Fafarikul nastala prema zbirkama priča Đurđice Čilić Fafarikul i Novi kraj, koju je režirao Ivan Planinić, izvodi se u Tonskoj dvorani zagrebačkoga HNK-a s glumcima Darijom Lorenci Flatz, Živkom Anočićem, Vlastom Ramljak i Franjom Kuharom. Predstava je praizvedena 18. veljače i već bilježi sjajne kritike i reakcije publike.

 

Comentários


bottom of page