top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

15. NOĆ KAZALIŠTA: Predstava "12. NOĆ ili kako hoćete" na repertoaru ZKM-a uz promotivne cijene


predstava 12. noć ili kako hoćete
Foto: Marko Ercegović

Za 15. Noć kazališta, u subotu, 25. studenog, u Zagrebačkom kazalištu mladih na repertoaru je predstava 12. NOĆ ili kako hoćete, prema motivima drame Na tri kralja ili kako hoćete W. Shakespearea. Izvedbu u Noći kazališta možete pogledati po posebnim cijenama ulaznica – uz 50% popusta, poručuju iz ZKM-a.


O ZKM predstavi 12. NOĆ ili kako hoćete


U ljubav vjerujemo

"Na tri kralja" u režiji renomiranog poljskog redatelja Grzegorza Jarzyne uprizorenje je jedne od najpoznatijih komedija Williama Shakespearea, čitano iz perspektive rodnih uloga. U Jarzyninoj interpretaciji renesansna komedija pogrešaka postaje suvremena priča o ljubavi koja prelazi granice spolova i spolnih preferencija, mijenjajući sve i svakoga. Kao što kaže jedan od likova, Olivia „Ljubav je poput kuge koja se neočekivano pojavi, ostavljajući ljude ranjivima“.


Slično tome, nebinarna osoba je ranjiva na svoju pravu prirodu. Između redaka poetskih ljubavnih ispovijesti krije se drama onih koji traže jezik kojim bi izrazili svoje skriveno ja.

Predstava je smještena u luksuzni hotel Iliria u ljetovalištu, gdje na vikend stiže aristokratski par Orsina i Olivio sa svojim pomoćnicima i prijateljima. Svrha putovanja je spasiti njihov brak koji je u krizi. Kad se Violx, nebinarna osoba, pojavi u hotelu, planovi aristokratskog para izmaknu kontroli.


"Na tri kralja" govori o rodnim ulogama i njihovom utjecaju na međuljudske odnose.

Što je seksualnost? Definira li spol ljubav i želju? Koliko smo sposobni iskoračiti iz društvenih uloga koje je kultura stvorila u nama? Pretvara li se sloboda koju su naše zemlje izborile u posljednjem desetljeću 20. stoljeća u slobodu pojedinaca da biraju tko su?

Glume: Dado Ćosić, Anđela Ramljak, Mia Melcher, Katarina Bistrović Darvaš, Petra Svrtan, Mateo Videk, Barbara Prpić, Doris Šarić Kukuljica,Toma Medvešek, Ivana Starčević


O redatelju:

Rođen 1968. u Chorzówu, Grzegorz Jarzyna (Žegorž Jaržina) jedan je od najpopularnijih poljskih kazališnih redatelja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Jagiellonskog sveučilišta u Krakowu te na Državnoj kazališnoj akademiji Ludwik Solski u Krakowu, gdje je studirao režiju. Godine 1998. postao je umjetnički direktor TR Warszawa, jednog od najinovativnijih kazališta u Poljskoj.


Jarzyna režira klasične drame, reinterpretirane na hrabar i inovativan način, adaptacije poznatih europskih romana, suvremeno europsko dramsko pismo, kao i opere. Svoju je međunarodnu reputaciju stekao pozivima na razne festivale i gostovanjima u Europi i svijetu, u Avignonu, Edinburghu, Moskvi, St. Petersburgu, Jeruzalemu, Berlinu, Münchenu, Beču, Stockholmu, Parizu, Londonu, Dublinu, Torontu, New Yorku, Los Angelesu, Wellingtonu i Hong Kongu. Godine 2007. dobio je jednu od najprestižnijih nagrada njemačkog govornog područja u Europi – Nestroy-Preis – koja mu je dodijeljena za režiju Medeje u bečkom Burgtheatru (2006.).

Comments


bottom of page