top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Željko Königsknecht u Kerempuhu režira remake kultne predstave "Pljuska"

 


predstava Pljuska
Foto: Kerempuh / Press

U Satiričkom kazalištu Kerempuh u pripremi je nova predstava „Pljuska“, koju na kazališne daske postavlja glumački prvak ovog kazališta Željko Königsknecht, prema tekstu Nenada Stazića. Premijera predstave održat će se u nedjelju, 7. travnja 2024. u 20 sati.


Ovaj je tekst prije svega urnebesna komedija koja pruža glumački poligon za ostvarenje sočnih i kreativno neodoljivih uloga. U novoj verziji izvest će se u osuvremenjenom ruhu, u adaptaciji Nenada Stazića i Željka Königsknechta, koji su snažna mjesta ovog djela otvorili prema što boljoj komunikaciji s našim vremenom i prostorom u kojem će se izvesti. Kao loptica koja nabuja u smrtonosnu lavinu ili zamah leptirovih krila koji uzrokuje tsunami, ova priča pokazuje i dokazuje u kakvim se dimenzijama i s kakvim posljedicama može razmahati jedan banalni pravopisni nesporazum.


Kako su jezik i govor u samim temeljima svake države te su neposredni odraz njezine snage i moći, nije nikakvo čudo da s pravopisa u kratkom roku, stižemo do samog političkog vrha u kojem se ismijavaju apsurdi i žilavosti zastarjelog državničkog aparata. Željko Königsknecht, nakon dugih 40 godina rada u matičnom kazalištu, u koje je došao na poziv osnivača i jednog od naših najvećih komediografa Fadila Hadžića, nakon svih odigranih uloga u tome istome "Jazavcu˝, odnosno ˝Kerempuhu˝, odlučuje se napraviti remake legendarne predstave "Pljuska", za koju kaže da mu je ostala u sjećanju kao jedna od najdražih u karijeri.

 

Ova predstava ima za cilj, kao i svaka komedija, zabaviti i nasmijati publiku, ali je ujedno i nostalgično podsjetiti na staru predstavu, na "stari" autorski tim kojeg su činili: Vinko Brešan, Velimir Domitrović, Đurđa Janeš, Blaženka Kovač, Zvonimir Presečki i Zvonko Benić. I, naravno, nikada zaboravljene, pokojne, kolege: Kikija Kapora, Zvonimira Torjanca i Vlatka Dulića - Lalu.


Svima njima, posvećujemo ovu nostalgičnu komediju.


U predstavi igraju: Željko Königsknecht, Elizabeta Kukić, Dražen Čuček, Damir Poljičak i Luka Petrušić


Scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Vedrana Rapić, autor glazbe Matija Antolić, oblikovateljica svjetla Dubravka Kurobasa, a asistent redatelja Darko Stazić. Autor video materijala je Mak Vejzović.

Pretpremijerne izvedbe održat će se u petak, 5. travnja i subotu, 6. travnja u 20 sati.

Comments


bottom of page