top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

WineRi24. – mjesto susreta vinara Jugoistočne Europe s publikom i vinskim profesionalcima s Kvarnera i regije


press konferencija WineRi24
Foto: Kvarner Wines

Od 2017. godine se u Gradu Rijeci održava Međunarodni eno – gastro festival WineRi, te će se ove godine održati 8. i 9. ožujka u Kongresnom centru Exportdrvo (Grobnička riva bb) od 14:00 do 20:00 sati, a najavljen je konferencijom za novinare održanoj u Vinoteci WineCo na kojoj su o festivalu govorili:


- Miroslav Palinkaš, predsjednik Udruženja Kvarner Wines koje organizira festival,

- u ime primorsko goranskog župana Zlatka Komadine, Petar Mamula dožupan Primorsko – goranske županije,

- Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke,

- Renata Vincek, voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarnera,

- Katarina Kukolj, predsjednica udruge Srce za nju,

- Jadranko Smokrović, direktor Vinoteke Wine&Co.

 

Podršku festivalu su dali na konferenciji i Dalibor Šoštarić, ravnatelj CPRR i vinari Dejan Rubeša iz Plovanić vina i Egle Katunar iz Kuće vina Ivan Katunar.

 

IZJAVE:

 

Predsjednik Udruženja Kvarner Wines, koje je organizator festivala, Miroslav Palinkaš iskazao je svoje zadovoljstvo što Rijeka i Kvarner i dalje imaju ovaj sjajan vinski festival koji je postao mjesto okupljanja Kvarnerskih vinara i prijatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja i polako postaje festival vina od autohtonih sorti Kvarnera i Jugoistočne Europe, odnosno naglasak je stavljen upravo na vina od autohtonih sorti vinove loze. Ove godine imamo čast najaviti vina iz više od 100 vinarija sa preko 500 etiketa vina što predstavlja veliki uspjeh u organizaciji i činjenicu da su Kvarner i WineRi prepoznati od vinara rekao je Palinkaš. Zahvalio je svim pokroviteljima i sponzorima na podršci i pozvao svih na festival.

 

Primorsko-goranska županija sa zadovoljstvom je preko našeg Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj i ove godine podržala organizaciju prvog međunarodnog eno-gastro festivala koji promovira našu regiju kao atraktivnu gastronomsku i enološku destinaciju. Ovakva okupljanja odlična su prigoda da širokoj publici pokažemo najbolje s bogate vinske karte autohtonih sorti ovog podneblja, krčkog i vinodolskog kraja, kastavštine, bakarskih prezida. Tradicija vinske kulture utkana je u živote lokalnoga stanovništva, a posebno onih koji su se vinu i potrazi za vrhunskim enološkim doživljajima posvetili profesionalno.“ istaknuo je dožupan primorsko – goranski Petar Mamula.

 

Ova i slične manifestacije svakako predstavljaju jedan od pokazatelja gospodarskog rasta i razvoja našeg grada, kao i zajedničkih nastojanja za unapređenjem kvalitete postojeće turističke ponude koja sve više čini Rijeku privlačnom destinacijom. Pružanjem potpore ovakvim događanjima Grad Rijeka potiče daljnji razvoj urbanog turizma s naglaskom na cjelogodišnjem turizmu. Uz brojne investicije i investitore, ali i sve veće brojke gostiju i posjetitelja, doista mislim da idemo u dobrom smjeru – poručio je, uz ostalo gradonačelnik Rijeke Marko Filipović dodavši kako se Wine Ri kroz godine razvio u respektabilnu manifestaciju.

 

„Brend Turističke zajednice Kvarnera Kvarner Wines, kojim uspješno potičemo i promoviramo vinski turizam na Kvarneru, bit će dijelom ove odlične vinske priče. Ovaj festival upravo je ono gdje Kvarner Wines možemo istaknuti i stručnoj publici i medijima i našim gostima – potrošačima. WineRi se u posljednjih nekoliko godina etablirao kao najznačajniji vinski festival na Kvarneru, koji je postao mjesto susreta svih sudionika u vinskom turizmu. Izuzetno smo zadovoljni što se ovo odvija u godini u kojoj Kvarner kao destinacija eno-gastronomije nosi titulu kandidata za Europsku regiju gastronomije u 2026. godini, a zahvaljujući i ovom događanju kao jednom u nizu procesa u razvoju kvarnerske eno-gastronomije uskoro očekujemo i službeno proglašenje titule. Veseli nas da je festival privukao ovako veliki broj izlagača iz Hrvatske i međunarodnog okruženja, što također doprinosi imidžu destinacije kao boutique destinacije vinskog turizma. Stoga će Turistička zajednica Kvarnera i ove godine ponovno na festival dovesti studijske grupe novinara te sudjelovati u organizaciji masterclass-a o autohtonim sortama Kvarnera pod nazivom „Najbolje s Kvarnera“ te drugim edukativnim radionicama i sadržajima kojima se obogaćuje ovaj vinski festival“ napomenula je voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarnera Renata Vincek.

 

Katarina Kukolj, predsjednica Udruge Srce za nju zahvalila se organizatorima što su prepoznali rad Udruge i podržavaju njihove aktivnosti te najavila 2 panela koja će se održati 8. i 9. ožujka u 16:00 sati u Exportdrvu na temu Životna snaga za endometriozu i Zašto je vino dobro za zdravlje.

 

Jadranko Smokrović je istaknuo važnost suradnje i podrške organizatorima vinskih festivala i sudjelovanja distributera te najavio radionice koje će se održati u Vinoteci WineCo. Prva radionica koja je svojevrsna najava festivala WineRi ali i promocija Rijeke kao karnevalskoga grada i Kvarnera kao destinacije na kojoj živi karneval i običaji je bila 8.2. na temu Vino pod madskama. Na Valentinovo 14.2. će se održati radionica Zagrlimo čašu. U suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera, Udruženjem Kvarner Wines i Hrvatskim sommelier klubom će se 22. 2 održati radionica Zašto sommelier koju će voditi sommelierke Ines Matić Matešković i Lucija Matijević, a 29.2. Masterclass jedne od najboljih hrvatskih sommelierki Danijele Kramarić. 7.3., dan prije održavanja festivala, rezerviran je za Masterclass Decanterovog ocjenjivača Darrela Josepha u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera i Udruženjem Kvarner Wines. Na dane festivala  će se održati radinoce, masterclasovi i predstavljanje vinarija koje će se predstaviti i na samome festivalu.


O FESTIVALU:

 

Međunarodni eno – gastro festival WineRi koji organizira Udruženje Kvarner Wines održava se 8. i 9. ožujka u Kongresnom centru Exportdrvo u Rijeci (Grobnička riva bb) i otvoren je za sve posjetitelje od 14:00 do 20:00 sati. Kao najava festivala će se Vinoteci Wine&Co u suradnji s Udruženjem Kvarner Wines, Turističkom zajednicom Kvarnera i Hrvatskim sommelier klubom održati niz radionica – 8.2. Vino pod maskama, 14.2. Zagrlimo čašu, 22.2. Zašto sommelier?, 29.2. Danijela Kramarić Masterclass, 7.3. Darrel Joseph Kvarner Wines Masterclass koje će voditi vrhunski sommelieri i Kvarner Wines ambasadori.


Na dane održavanja fesivala će se u Vinoteci Wine&Co u prijepodnevnim satima održati niz promocija i prezentacija vinarija koje će nastupiti na festivalu, a u kino dvorani Export drva će u 16:00 sati oba dana Udruga Srce za nju u suradnji s Udrugom Women on Wine održati panel raspravu Životna snaga za endometriozu i Zašto je vino dobro za zdravlje. I ove godine WineRi se poklapa s Women's Weekendom koji se istovremeno održava Art kvartu Benčić u Exportdrvu što će dodatno obogatiti sadržaj samoga festivala te će za sve sudionike Womens's Weekenda biti osiguran besplatan ulaz na festival.


Ovaj, jedini riječki, eno – gastro festival ove godine okuplja više od 100 izlagača s više od 500 etiketa vina iz Hrvatske, Francuske, Italije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, dok će Primorsko – goransku županiju predstavljati svi članovi Udruženja Kvarner Wines. Kvarnersku vinsku reprezentaciju tako čine iz Zvoneće (Matulji) OPG Ružić s vinom Jarbola, Vinarija Kapić iz Matulja i s Kastva OPG Rubeša s vinima Plovanić (Belica), iz Vinodola Vinska kuća Pavlomir, s Vrbnika Kuća vina Ivan Katunar, Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Vinarija Šipun, Poljoprivredna zadruga Gospoja, Katunar Estate Winery i Vinarija Nada. Festival, kao i svaki do sada, ima humanitarni karakter te će se pomoći Udruzi Srce za nju koja skrbi o prijevozu žena oboljelih od karcinoma te će svi posjetitelji festivala moći prigodno donirati udrugu.


Organizatori vjeruju da će ovogodišnji broj posjetitelja uvelike nadmašiti prošlogodišnji i da će festival postati mjesto susreta i okupljanja proizvođača s jedne strane, te vinskih profesionalaca, zaljubljenika u vino i vinski svijet i ugostitelja s druge strane, odnosno da će manifestacija postati u pravom smislu novinarskih riječi „oda mediteranskom načinu života“. Pokrovitelji festivala su Primorsko – goranska županija, Grad Rijeka, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije i voda Romerquelle.

Comments


bottom of page