top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Vinarija Rubis iz Čitluka predstavljena u Zagrebu


Vjekoslav Madunić, Oliver Mandarić i Darko Lugarić
Foto: Marko Čolić

Vinarija Rubis iz Čitluka je još jedna u nizu hercegovačkih vinarija koja je prezentirana u sklopu događanja "Vrijeme je ZA..."u organizaciji Vjekoslava Madunića, u zadnje dvije godine u Zagrebu. Prezentacijski dio radionice vodio je poznati sommelier Darko Lugarić u Češkom domu.


Vlasnici vinarije Rubis su Goran Vrljić, Severin Pušić i Oliver Mandarić. Vinarija je profesionalno na tržištu od 2014. godine, vuče tradiciju uzgoja vinove loze generacijama unatrag na području Brotnja koje popularno nazivaju "Hercegovački Bordeaux".


Stacionirani su u mjestu između Čitluka i Međugorja koje u imenu ima vino- Vionica. Posjeduju 10 hektara u svome vlasništvu i otkupljuju grožđe s još 35 ha od svojih kooperanata. Kada su izašli na tržište 2014. u prodaji je bilo 20 000 butelja te su proizvodnju dizali iz godine u godinu na današnjiih 300- 350 000 boca. Imaju dobar plasman osim na tržištu svoga kraja u Dalmaciji, a izvoze u Srbiju i Crnu Goru, Nizozemsku, Njemačku te SAD i Šri Lanku. Njihovi vinogradi protežu se na tri glavne lokacije: Prenj gdje u dubokoj crvenici na nadmorskoj visini od 150-200 metara, južne padine, uzgajaju sorte koje obilježavaju vinsku Hercegovinu žilavku i blatinu. Ondje je prosječna godišnja insolacija 2700 sati. U okolini Vionice na poljima Široki, Bedra, Stuba i Poljane u dubokoj crvenici imaju pretežito crveni sortiment-blatina, trnjak, merlot i jasno žilavku koja u ukupnoj proizvodnji vinarije ima 55% udjela. Tu je raslo grožđe od kojega je napravljen Veteribus Blatina barrique perjanica kuće s mnogobrojnim nagradama na međunarodnim smotrama vina.


Na Pjanim brdima nadmorske visine od 250-300 metara, na crvenici i prosječnoj godišnjoj insolaciji od 2700 sati zasađene su sorte žilavka, blatina, chardonnay, syrah,CS i cabernet franc. S ove pozicije dolazi žilavka od koje proizvode Arterru Selection i Arterru Quercus (koja je nekoliko godina bila izostavljena u ponudi). Tu se nalaze i vinogradi stari 77 godina koji se godinama pomlađuju na istom trsu.


Kroz godine nakupili su mnoštvo medalja svih boja, prošlogodišnja 4 srebra s Decantera, 6 zlata i 2 srebra na AWC-u 2021. i 2 zlata na AWC-u 2022. za syrah i rose. Enolog vinarije je agronom Kristijan Raguž.


Na radionici kušali smo osam vina: Žilavka 2022., Rose Signorina 2022. (blatina i 5 % plavke), Žilavka Artera selekcija 2022., Chardonnay 2022., Blatina Vionica 2019., Syrah 2018., Cabernet sauvignon 2020. i Blatina barrique Veteribus 2018.


vina vinarije Rubis iz Čitluka
Foto: Marko Čolić

Žilavka Arterra selekcija 2022 12.5 % alkohol i 5.25 g/L kiseline je kao što naziv sugerira izborna berba iz vinograda starih 77 godina s Pjanih brda gdje se mladilo stalnim rezanjem posljednjih godina. Boja je zlatno žuta sa zelenim tonovima, izbalansiranih kiselina. Vino je gusto, mirisi intezivno herbalni, osim smilja i drugih mediteranskih biljaka osjeti se i grašak i limun...U ustima kremozno, zaokruženo dugog trajanja u okusu. Maceracija je trajala 13 sati, pretočena u rostfraj i ostavljena na sur lie-u osam mjeseci s redovitim miješanjem. Oko 5% je bilo u drvenoj bačvi i zatim kupažirano. U proizvodnji prije spomenutog Quercusa vino je punih osam mjeseci u drvu. Punjeno je oko 10 000 boca.


Chardonnay 2022 13.5% alkohola i 5.25 g/L kiseline je kristalno čiste, zlatno žute boje. Intezivnog je mirisa na koštuničavo voće, badem, ima karakteristične maslačnosti od odležavanja u drvu punih osam mjeseci ali to drvo je izbalansirano i ne prevladava. U ustima traje, ima pitkost. Proizvedeno je oko 6000 boca. Sommelier, koji je i dugogodišnji ugostitelj predlaže piti uz biftek sa žara s polama krumpira, a od ribe tartare tune ili palamide.


Cabernet sauvignon 2020 ima 15% alkohola i 5.85 gL kiseline. Boja je živo ljubičasta, osjete se intezivni mirisi na bobičasto voće, mentu, paljeno drvo. Vino je snažnog tijela, kompleksno, osjeti se mineralnost (slanost), slasno, još se osjete tanini koji će u budućnosti biti popeglani jer mu je predviđena trajnost dugi niz godina. Svakako bi ga bilo zanimljivo kušati ponovno za 3-4 godine. Maceracija je trajala oko dva tjedna i odležalo je u drvu puna 24 mjeseca. Vino bi dobro išlo uz divljač praćenu džemom od borovnice ili brusnice, knedle sa šljivama...Ovdje je prinos po čokotu bio 1.30 kg, a prema Mandarićevim riječima pretežito je kod ostalih sorti na 2-2.5 kilograma.


Blatina barrique Veteribus (lat. stari način) 2018 14.5% alkohola i 5.92 g/L kiseline je najviše nagrađivano vino na festivalima i ubrajaju ga među 2-3 najbolja crna vina u Hercegovini. A konkurencija ondje nije mala (Škegro, Nuić, Čitluk d.d linija Teuta, Milas...). Vinogradi odakle je Veteribus su u Vionici, a sastavljeno je od 85 % blatine i 15 % CS-a. U mirisu osjeti se crno bobičasto voće, suha šljiva, cimet, duhan. Vino je u ustima slasno, mineralno, bogato, moćno, zaokruženo i ekstraktno...Odlično tehnički napravljeno s izrazitim teroarskim karakteristikama.


Vinarija Rubis je ozbiljna vinarija vrijedna pozornosti te dobro potvrđuje tezu o velikom potencijalu hercegovačkih vina u što smo se imali priliku uvjeriti u čak 9 radionica posvećenih vinima tog područja. Kako je netko rekao na kraju "ovo vino se ne bi nigdje posramilo" tako ćemo zaključiti da je vinarija Rubis već sada dostigla visoki profesionalni nivo sa svojim odličnim vinima.

Comments


bottom of page