top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Vinarija Karaba - ugodno iznenađenje pakoštanskog kraja


Darko Lugarić, Šime Kurtov, Goran Grgić, Vjekoslav Madunić i Ibrica Jusić
Foto: Sandra Brambilla

U sklopu vinskog događanja pod nazivom "Vrijeme je ZA..." za kojega su zaslužni uigrani dvojac, organizator Vjekoslav Madunić te iskusni sommelier Darko Lugarić, predstavljena je pakoštanska vinarija Karaba, u prostoru Češke besede u Zagrebu. Prezentaciju, uz vinske novinare i vinoljupce, nisu propustile posjetiti ni poznate osobe iz javnog života iz područja kulture, poput dramskog umjetnika Gorana Grgića, kantautora i glazbenika Ibrice Jusića s vjernim četveronožnim prijateljem Simbom i opernog pjevača Nevena Palečeka Papagena. Prisustvo psa Simbe pokazuje kako je ovo vinsko događanje i "pet friendly".


Pakoštanska vinarija Karaba je potvrdila svojim gostovanjem u Zagrebu da i u tom dijelu Dalmacije ima vrlo dobrih i odličnih vina. Vinogradi Karabe se nalaze na tri različite lokacije po pedološkim karakteristikama. Ta činjenica omogućava vinaru Šimi Kurtovu uz enološke savjete Marine Pavlović sa Sveučilišta u Zadru, raznovrsnost u proizvodnji i ponudi viinarije. Primjerice odlični pošip s Crkvine u neposrednoj blizini Vranskog jezera i predjelu Koševića je na crvenici pomiješanoj sa sitnim kamenom koji se jasno mogao osjetiti u mineralnosti ovoga vina. Na predjelu Babilonije, iznad Draga, u pretežitom kršu zasađene su crne sorte merlot oko 7000 trsova, 1500 plavine, 1000 syraha te manji broj crljenka i plavca malog koje se još ne buteljira kao samostalna vina. U predjelu Crkvine s pretežito bijelim sortama debit, pošip i maraština ima i 2000 loza cabernet sauvignona. Sa svih spomenutih područja uz mali dokup u prosječnoj vinarskoj godini proizvedu oko 40000 litara vina.


vina Karaba
Foto: Marko Čolić

I kod Kurtova, kao i kod mnogih drugih u Dalmaciji i Hercegovini, postojala je više desetljetna tradicija proizvodnje i prodaje grožđa i vina. Tako su početkom 2000-tih Karabe (izvorni nadimak obitelji) imali preko 8000 loza i desetak tisuća litara vina su mogli plasirati na širem biogradskom području gdje je turizam iz godine u godinu tražio nove, veće količine. S otvaranjem OPG-a 2005. godine krenuli su s buteljiranjem (male serije) i povećavali kapacitete da bi prije dvije godine sagradili i moderno opremili izuzetno lijepi podrum , vinariju i ugostiteljski objekt na katu s kojega se vidi najveći dio Vranskoga jezera. Zaista, to je jedna od najljepših vinarija na srednjem Jadranu. U asortimanu imaju: debit, pošip, maraštinu, rose, merlot, cabernet sauvignon, Templar cuvee (četiri sorte) i manje količine već spomenutih crnih sorti koje nisu samostalno u prodaji. Vina plasiraju i dalje najviše na širem biogradskom području (Pakoštane, Biograd n/m, Kornati, Maškovića Han...) i na kućnom pragu. Manji izvozi su išli za dvije restauracije u Njemačkoj. Na vinskim smotrama su dobili više priznanja, a najviše se diče pošipom koji je postao šampion u kategoriji bijelih vina na Vinfestu u Benkovcu 2023. Njihov Templar različitih godišta dobio je više zlatnih priznanja na lokalnim smotrama.


U interesantnoj radionici koju je vodio sommelier Darko Lugarić imali smo priliku kušati sedam odabranih vina: 1. Debit 2022 2. Maraština 2022 3. Pošip 2022 4. Pošip 2022 (iz bačve, nije u prodaji) 5. Cabernet sauvignon 2021 6. Templar cuvee i 7. Merlot 2021

Debit 2022 sa 13% alkohola i 6.0 g/L kiseline je bio vrlo ugodno iznenađenje jer po svim performansima nije zaostajao za onima sa šibenskoga područja. Žive slamnato žute boje sa zelenim nijansama, lagan unatoč čak 13% alkohola, osvježavajući, pitak. Na nosu se osjete herbalni mirisi, bijelo voće, breskvice. Ovo je vino lijepoga tijela, osjeti se mineralnost i slast s malo grejpaste nježne gorčine na kraju. Sam vinar je rekao da mu je ovo vino najdraže kao lagano svakodnevno koje će piti uz ručak, ali i prije i poslije njega. Gastronomska preporuka. ribe, školjke, dagnje na buzaru bez paradajza samo s osnovnim sastojcima.


vina Karaba
Foto: Marko Čolić

Pošip 2022 sa 14% alkohola i 6.3 g/L nije oduševio samo stručnu komisiju u Benkovcu ove godine nego i sve prisutne u radionici. Gusto, lijepe zlatno žute boje sa relativno visokim alkoholom koji je odlično uklopljen. Na nosu osjete se zrele voćne arome (breskva, marelica), kamilica i mediteransko bilje. U ustima vino je slano što odaje mineralnost, punoga tijela, lijepih kiselina (6.3 omogućit će mu višegodišnju trajnost) i dugačkog završetka. Gastronomska preporuka: pečena teleća koljenica, tuna steak, crni rižoto od sipe...Proizvedu ga oko 2500 litara ako nije loša godina kao ova jer je stradalo oko 60% trsova. Vinarija bi u budućnosti sigurno mogla biti prepoznatljiva po ovoj, inače južno dalmatinskoj sorti.


Cabernet sauvignon 13.5% alkohola i 6.4 g/L kiseline je iznenadio s već sada finim taninima, čiste rubin crvene boje, gust sa sporim suzama na čaši. Osjeti se okus bobičastog voća,preteže borovnica, začini, vanilija, listići svježe mente. Iako se osjeti malo vanilije u tragovima, samo je 15% količine bilo u drvu. Vino je svježe, pitko, mineralno...Suhadoln ikje rekao: "Vino je relativno mlado, ima sortnu čistoću sigurno će još rasti a u izradi vidi se dobra ruka, stilski elegantno, terroirski prepoznatljivo". Cabernet sauvignon raste u polju na crvenici blizu Vranskog jezera. Gastronomski ide uz janjetinu, biftek sa žara...


Templar cuvee 2021 ima 14% alkohola i 6.2 g/L kiseline, rubin crvene boje gotovo purpurne. Sastavljeno je od po 30% merlota, CS-a i syraha te 10% plavine. Dobro ukomponirano, gusto, koncentrirano sa sporo padajućim vinskim suzama. U mirisu i okusu ima bobičasto voće, višnju marašku, čokoladu, kakao...Lijepo je integrirano drvo. Vino je slasno i skladno i ima više godišnji potencijal odležavanja. Gastronomska, Lugarićeva preporuka: svinjska pisanica sa suhim šljivama, odojak, ne preintenzivni sirevi i ne uz preslanu hranu.


Merlot 2021 15% alkohol i 6.0 g/L kiseline rubin je crvene boje, gusto ako ga zavrtimo u čaši opire se kretanju. U mirisu i okusu ukuhano voće, trešnja, šljiva, bobičasto voće, tamna čokolada. Vino je u okusu mekano, nema napadnih aroma a ima dugotrajnost okusa. Grožđe za ovo vino dolazi iz krševitog dijela Babilonije koje mu omogućava izrazitu ekstraktnost. Gastronomska preporuka: pašticada, divljač/svinja, teleće pečenje, pikantne kobasice...


Vinarija Karaba je ugodno iznenadila, to je opći zaključak u radionici, svojim vinima s pakoštanskog područja. Ima kao i kod svih mjesta za napredak i širu prepoznatljivost nego što je to sada. Neka od vina svakako trebaju odležati još koju godinu (ponuđeni pošip u bačvama koji još nije u prodaji), merlot i Templar kada će ta vina doseći zavidnu razinu i nsigurno prelaziti granicu od 90 bodova. Šime Kurtov je čini se toga svjestan i to nam daje argumentiranu nadu da bi mogli kroz nekoliko godina dobiti velika završena vina.


Comments


bottom of page