Članice i simpatizerke udruge WOW (Women on Wine/Žene i vino) u organizaciji autorice ovoga teksta posjetile su novootvorenu Vinariju Iuris u zagrebačkom Hrašću, svega 20-ak minuta udaljenu od središta glavnoga grada Lijepe naše. Srdačni domaćini, diplomirani ekonomist Mario Jurašić zadužen za prodaju, marketing i financije vinarije te prehrambeni tehnolog Željko Milas, desna ruka enologu vinarije Domagoju Klasičeku, dočekali su nas s rashlađenim pjenušcem Saltwater Crystal Pink sljubljenim uz jagode i listićima mente koji još nije na tržištu.
Vino raduje srce čovjeka, a kada se tome dodaju slasni zalogaji, savršeno društvo članica i simpatizerki udruge WOW, te domaćina iz Vinarije Iuris, dan postaje stvoren za stvaranje predivnih uspomena i maksimalan užitak u kušanju Iurisovih vinskih dragulja u čaši ovjenčanih brojnim nagradama i priznanjima.
Naime, pjenušci - Saltwater Crystal Pink (pinot noir 100 %) i Saltwater Crystal Extra Brut (80 % chardonnay i 20 % pinot noir) proizvode se klasičnom metodom vrenja u boci, odležavajući minimalno 12 mjeseci na kvascima. To su prvi pjenušci koje je ova vinarija napravila jer do sada nije imala uvjete. U suradnji s konzultantskom tvrtkom prate kvalitetu pjenušaca, a 5000 boca s mjehurićima koji uljepšavaju svaki trenutak bit će pušteno na tržište u blagdansko vrijeme krajem ove godine. Vrlo prigodno, zar ne?!
Dok smo premijerno uživale u svježim voćnim aromama pjenušca, pozorno smo slušale Marijevu priču o povijesti Vinarije Iuris koja je prepoznatljiva po dobrom odnosu cijene i kvalitete. Godine 1977. umirovljeni dekan osječkoga Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Damir Klasiček sa svojom obitelji nastavio je tradiciju vinogradarstva i vinarstva koju je sadnjom prvih vinograda u Erdutskom vinogorju na čuvenim i najboljim položajima Busija, Lipovača i Kraljevo Brdo, započela poznata osječka obitelj Piller davne 1910. godine. Plod rada obitelji Klasiček okrunjen je pokretanjem Vinarije Iuris, nakon mirne reintegracije Podunavlja, sadnjom i revitalizacijom 55 ha vinograda na području Kraljevog Brda, uz rijeku Dunav pored Erduta, uglavnom crnih sorti merlota, cabernet sauvignona i pinota crnog, te bijelih sorti graševine i sauvignona blanc. Budući da je Damir Klasiček profesor međunarodnog prava, vinarija je nazvana prema riječi „pravo“ – Iuris.
Sin umirovljenoga profesora i glavni kreator Iuris vina Domagoj Klasiček, dugi se niz godina školovao i specijalizirao u Bordeauxu i Sjedinjenim Američkim Državama, a za merlot 2006. dobio je šampionsku nagradu za najbolje crno suho vino Hrvatske. Stoga ne iznenađuje kako je iskustvo i poznavanje tradicionalnog francuskog vinarstva implementirano u stil i karakter svih Iuris vina.
Godine 2013. osniva se nova tvrtka Vinarija Iuris koja nastavlja samostalno proizvoditi vina „Iuris“ otkupljujući grožđe od kooperanata s područja Podunavlja, Baranje, kontinentalne Hrvatske, Istre i Dalmacije, ali najviše od obitelji Klasiček. Tvrtku su osnovali Tin Hudolin, Mario Jurašić i Domagoj Klasiček kao konzultant u proizvodnji vina. Sjedište je preseljeno u Osijek i posao je podijeljen na način da se o proizvodnji brine Domagoj, dizajnu i vizualnom identitetu Tin, a o prodaji, marketingu i financijama Mario.
Odluku o izgradnji nove vinarije na području Zagreba gdje je postojeće distributivno mjesto, ova tri mušketira donijela su 2019. godine. Vinariju koja se može podičiti s brojnim nagradama i priznanjima preselili su na novu lokaciju, ovu sadašnju, 1. lipnja 2023. godine.
Prostor nove Vinarije Iuris objedinjuje punionicu vina, skladište, vinski podrum, vinoteku - tvornički dućan „Tempera“ i degustacijski prostor „Tempera“ koji je još u postupku opremanja, ali je otvoren specijalno za članice i simpatizerke udruge WOW. Vinarija ima tri etaže od 300 metara kvadratnih i podrum ukopan 7 metra ispod zemlje u kojem se uz inox tankove nalaze i Auric drvene bačve iz Našica. Na središnjoj poziciji mjesto je zauzela inovativna bačva za proizvodnju vina - Auric Infinity bačva.
„Ovo je novi princip održive proizvodnje vina novom tehnologijom. Vina koja ćemo stvarati bit će proizvedena od berbe 2024. u idealnim uvjetima bez oksidacije, hlapljenja te dodavanja sumpora. Vina Iuris „Natural“ bit će proizvedena isključivo u suradnji naših vrhunskih tehnologa, zdravog grožđa i prirodnih kvasaca, a prva vina očekujemo na tržištu već za Božić 2024.“, istaknuo je Jurašić, najavivši službeno otvorenje Vinarije Iuris u prvoj polovini rujna. Tom prigodom pozvao je na otvorenje WOWice, te sve ljubitelje Iuris vina, kao i one koji će to tek postati.
U degustacijskom prostoru „Tempera“ koji je u postupku uređenja visoki stolovi izrađeni su od dužica od kojih se izrađuju drvene bačve, a Mario i Željko su otvarajući butelje kvalitetnih svježih bijelih vina nastavili priču o pojedinom vinu i živopisnim etiketama. Kušanje se nastavilo u podrumu s odležanim bijelim vinima, a zatim ponovno u degustacijskom prostoru s crnim vinima. Sve je bilo sljubljeno s ukusnim slanim zalogajima i domaćom paštetom od tune, Marijevih ruku djelo, koja je izazvala oduševljenje WOWica. (Psttt…iako recept nismo dobile, ostaje nam nada da ćemo ju ponovno kušati prilikom novog posjeta vinariji).
Više detalja o izvrsnim vinima koja smo kušale, a dio su asortimana ove vinarije koja godišnje proizvede 250 000 boca, slijedi u nastavku.
Graševina 2023. lagano je i osvježavajuće vino proizvedeno od biranih zrelih grozdova iz vinograda s pogledom na Dunav. Tradicionalnom vinifikacijom stvoren je jedinstven i prepoznatljiv karakter ovoga vina. Slamnato žute boje, bistro vino, svježih voćnih mirisa jabuke i citrusa.
Sauvignon Blanc Saltwater 2023. vino je slamnato žute boje zlatnog odsjaja i iznimne bistrine. Prepoznatljivo je po aromi bazge i herbalnom karakteru. Naziv dolazi od podzemnog jezera koje se nalazi ispod Erduta, a koje je nazvano „slana voda“. Karakteristike vina iz linije Saltwater su naglašena mineralnost i bogatstvo aroma.
Pinot Grigio 2023. je suho bijelo vino dobiveno od istoimene sorte grožđa ubrane na lokalitetima Podunavlja, Iloka i Požege. Berba se odvijala u dva navrata, prva berba, ranija, osigurala je svježe i elegantne kiseline, a druga, kasnija berba, pridonijela je zaokruženosti i eleganciji vina.
Vrhunsko suho bijelo vino Chardonnay Barrique 2022. blijede je slamnato žute boje, s aromom zrele breskve i kruške i arome prepečenca uz blagu maslačnost.
Tempera Fume Blanc 2022. vrhunsko je suho bijelo vino od sorte sauvignon blanc i odlikuje se svijetlo žutom bojom i kristalnom bistrinom. Njegova jedinstvenost proizlazi iz sazrijevanja u novim 500 l hrastovim bačvama i odležavanja na finom talogu.
Također, kušale smo i Sauvignon Blanc iz hrastove bačve u podrumu, vino koje će ukupno odležavati oko 12 mjeseci i osnova je vina Tempera Fume Blanc koje će se puniti u boce prije Božića ove godine.
Pinot Noir 2021. vino je koje odležava 8 mjeseci u bačvama od slavonskog hrasta, bogate arome tamnog voća: kupine, trešnje, maline i crnog ribizla, dobiveno djelomičnom ugljičnom maceracijom, protkano tercijarnim aromama slatkog korjena uz prepoznatljivi zemljani "štih" u podlozi.
Suho crno vino Cabernet Sauvignon Saltwater 2021. rubinske je crvene, intenzivne boje i voćno – mineralne strukture.
Merlot Reserva 2022. vino je divne rubin crvene boje. Merlot je maceriran 800 sati i dozrijevan u hrastovim bačvicama 12 mjeseci koristeći tradicionalnu bordošku vinifikaciju.
Tempera premium cuvée 2017. je kupaža cabernet sauvignona 20 %, merlota 20 %, vranca 20 % i plavca malog 40 %; zemljopisnog porijekla: Dalmacija, Ravni kotari i otok Brač. Tradicionalna metoda maceracije u hrastovim bačvama od 500 l. Odležavanje u bačvama od 225 l i 500 l od hrvatskog hrasta tijekom dvanaest mjeseci.
Kvalitetno poluslatko rosé vino Pink Moscato (merlot i žuti muškat) izvrstan uz listiće mente, svijetlije je ružičaste boje, naglašenih muškatnih aroma, te aroma marelice, breskve i maline.
Priču s vinima Iuris zaokružile smo kvalitetnim poluslatkim bijelim vinom Sweet Muscat (bijeli muškat); vinifikacija u inox tankovima. Vino je izraženih muškatnih aroma, intenzivnog mirisa i okusa zrelog grožđa, prezrelih dinja i vinogradarske breskve.
Posjet Vinariji Iuris donio nam je pregršt radosti u otkrivanju noviteta vinarije, kao i premijera rezerviranih za nas, te smo se osjećale privilegiranima biti tu na ovom mjestu i doznati novosti i zanimljivosti iz prve ruke.
Dok smo uživale u okusima i mirisima impresivnih vina Iuris, vrijeme druženja pomalo se bližilo kraju. I kao sve lijepo što brzo prođe, tako je i ovo poslijepodne proletjelo za tren.
Pred Vinarijom Iuris i novim objektom u Hrašću stoji svjetla budućnost, uz velike planove partnera vinarije, odličnu lokaciju i izvrsna vina. Ne sumnjam da će se o njihovim novitetima još čuti i pisati.
Hvala dragi domaćini Mario i Željko na zanimljivoj prezentaciji, te hvala Vinariji Iuris što je udruzi Women on Wine omogućila edukativan i zanimljiv posjet s kojega smo se vratile prepune pozitivnih dojmova i sigurno ćemo opet rado doći.
Tekst napisala: Sandra Brambilla
Fotografije: Sandra Brambilla te članice i simpatizerke udruge WOW
Comments