top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Veličanstvena Beethovenova Peta simfonija zvučat će bolje nego ikad!


Foto: Press
Foto: Press

Bečku eleganciju, prepoznatljivu toplinu zvuka i nevjerojatnu radost muziciranja u ciklus 'Lisinski subotom' 21. listopada donose legendarni Bečki simfoničari pod ravnanjem Jaapa van Zwedena uz gostovanje intrigantne violinistice Simone Lamsme.


Malo se koji orkestar na svijetu može pohvaliti tako impresivnom poviješću kao što to mogu Bečki simfoničari! Taj vrhunski orkestar, smješten u srcu europske klasične glazbene scene, oduvijek je bio nedostižan san mnogih dirigenata! Dirigent Jaap van Zweden, koji će ravnati zagrebačkim koncertom Bečkih simfoničara, kao i brojni slavni dirigenti prije njega, još je jedan u nizu impresivnih glazbenika svjetskoga kalibra! Još kao osamnaestogodišnjak, kao violinističko čudo od djeteta, postao je koncertni majstor Kraljevskog Concertgebouw orkestra, a njegov dirigentski talent otkrio je Leonard Bernstein i angažirao ga kao svojeg asistenta. Od toga trenutka van Zweden se postupno etablira kao dirigent svjetskoga glasa: kao gostujući dirigent ravna najpoznatijim orkestrima na svijetu, a sada je šef dirigent Njujorške filharmonije!


Još jedan 'dragulj u kruni' te raskošne glazbene večeri bit će virtuozna nizozemska violinistica Simone Lamsma. Glazbena kritika njezino umijeće sviranja violine opisuje kao „briljantno, intenzivno, apsolutno iznenađujuće i intrigantno“. Bogat repertoar Simone Lamsme vinuo ju je u orbitu najtraženijih koncertantnih solistica: njezine nastupe diljem svijeta s orkestrima kao što su Londonska filharmonija, Kraljevski Concertgebouw orkestar ili Filharmonija iz Los Angelesa, da spomenemo tek neke, s oduševljenjem prati i publika i glazbena kritika.

I što bismo si mogli poželjeti od vrhunskoga bečkog orkestra nego dio njihove impresivne tradicije? Veličanstvenu Petu, Sudbinsku simfoniju Ludwiga van Beethovena, skladanu upravo u Beču! Uzbudljiv program večeri čine i tonski grandiozna Uvertira operi 'Majstori pjevači' Richarda Wagnera i zvukovno raskošan i dramatičan Koncert za violinu i orkestar u d-molu engleskoga velikana Benjamina Brittena, jedan od najljepših violinskih koncerata 20. stoljeća!

Nakon koncerta za sve posjetitelje održat će se razgovor s umjetnicima koji vodi muzikolog Trpimir Matasović.


Ulaznice se mogu kupiti po cijenama od 30 do 40 eura na blagajni Lisinskog i online na www.lisinski.hr

Studenti i učenici svoje ulaznice mogu kupiti za 5 eura na blagajni Lisinskog dva sata prije početka koncerta.


Comments


bottom of page