top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Veličanstvena baletna izvedba najpoznatije ljubavne priče na pozornici Lisinskog


balet Romeo i Julija
Foto: Press

U subotu, 17. veljače ne propustite spektakularnu izvedbu tragedije Williama Shakespearea „Romeo i Julija“, ispisanu notama Sergeja Prokofjeva i pokretima Valentine Turcu u izvedbi solista i ansambla Baleta Slovenskoga narodnog kazališta Maribor.

 

Izuzetno dramatičan baletni klasik o odlučnoj predanosti ljubavi mladih veronskih ljubavnika i opiranju pravilima u neumoljivo doba ponosa, časti i smrtnih neprijatelja hvaljena koreografkinja Valentina Turcu ispričala je originalnim plesom u odvažnim, strastvenim i šokantnim prizorima koji gledatelje ostavljaju bez daha.


Koreografkinja, baletna umjetnica i redateljica Valentina Turcu učenica je legendarnog Mauricea Béjarta i kći poznatih baletnih umjetnika, pedagoga i koreografa Maje Srbljenović i Marina Turcua, a u glazbi Sergeja Sergejeviča Prokofjeva pronašla je idealnog suputnika za ostvarenje vizije usredotočene na cjelovitost suštine same priče o Romeu i Juliji.

Iako naslonjena na ikonografsko renesansno slikarstvo i arhitekturu, njezina dinamična i intenzivna interpretacija istovremeno naglašava uvijek aktualnu čežnju za ljubavlju. Životna glad za ljubavi, posebice iskazivanjem senzualnosti, sirovosti i strasti kroz estetsku savršenost ekspresivnih pokreta vrhunskih solista poput Catarine de Meneses, Yuye Omakija i Ionuta Dinite, kao i cijelog ansambla Baleta Slovenskoga narodnog kazališta Maribor, oplemenjuje ovo umjetničko remek-djelo suvremenim koreografskim izričajem. 


Uspjesi i virtuoznost nacionalnoga mariborskog Baleta nadaleko su prepoznati te je Ansambl samo prošle godine uz brojne izvedbe i premijere u matičnom kazalištu imao turneje po Italiji, Njemačkoj i Mađarskoj, a pripala mu je čast i nastupiti na otvorenju glasovitog Arts Festivala u Hong Kongu. 


Za baletnu predstavu Romeo i Julija, koju je Ansambl premijerno izveo 2012., Valentina Turcu nagrađena je državnom nagradom za iznimna redateljska i koreografska ostvarenja Republike Slovenije, a balet se otada s fantastičnim uspjehom izvodi diljem Europe i svijeta.

U tjednu posvećenom ljubavi i zaljubljenima, 17. veljače očekuje vas uzbudljiva i nezaboravna večer prekrasne glazbe i jedinstvenog plesnog stila o sukobu i mržnji između dviju obitelji koje je naposljetku tek uspjela ujediniti neizmjerna ljubav tragičnih žrtava: Romea i Julije.


Ulaznice za balet, po cijenama od 26 do 50 eura, dostupne su na blagajnama Lisinskog i online na www.lisinski.hr .


Comments


bottom of page