top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Svečano otvoren 5. DA2- ZAGREB DESIGN, ART & ARCHITECTURE FILM FESTIVAL


Zagreb Design Art i Architecture film festival
Foto: Samir Cerić Kovačevic

Do 28. listopada u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru, i online za publiku diljem Hrvatske, održat će se projekcije 7 uzbudljivih filmskih ostvarenja o kreativcima iz svijeta dizajna, arhitekture i umjetnosti


Projekcijom filma “Gian Paolo Barbieri: Čovjek i ljepota”, redatelja Emiliana Scatarzija, koji prati profesionalno djelovanje jednog od najboljih modnih fotografa svih vremena sinoć je svečano otvoren “DA2- Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival. Na projekciji se, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu uzvanicima pridružio i redatelj filma, također fotograf čija su umjetnička istraživanja bila izložena na brojnim izložbama u Italiji i svijetu.


“Zahvalan sam i sretan da je moj film selektiran za natjecateljski program DA2 Film Festivalu koji se organizira u Zagrebu i da sam tu imao premijeru. Vrlo je važno da kultura bude zastupljena na mjestima daleko od mjesta gdje je začeta i stvorena. Zahvaljujući tome, odvija se kulturna razmjena neophodna za razumijevanje različitosti i prihvaćanje drugih, djelići koji služe za stvaranje potrebnih temelja za izgradnju odnosa solidarnosti među narodima.” izjavio je Emiliano Scatarzi.


Osim redatelja i umjetničke ravnateljice Tine Hajon, publici DA2 festivala obratili su se i ravnateljica Mađarskog kulturnog centra Anna Mladenovics, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prometa Mađarske Lánszki Regő i zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet.


Umjetnička ravnateljica Tina Hajon: “Iznimno smo sretni da je peto izdanje DA2 Film Festivala otvoreno premijerom filma o Barbieriju, grandioznom fotografu, ljubitelju kulture i filmske umjetnosti, te da smo sa redateljem filma Emilanom Scatarziem i divnom publikom imali priliku razgovarati o filmu. Veselimo se nastavku festivala u kojem slijedi još puno druženja, inspirativnih filmova i zanimljivih razgovora. ”Prvi međunarodni natjecateljski filmski festival u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti, u sklopu svog petog izdanja predstavlja sedam uzbudljivih filmskih naslova koji govore o najznačajnijim stvarateljima iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti.


Filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, a s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn arhitekturu i umjetnost, razvoja kreativnog stvaralaštva i promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Žiri petog DA2 festivala čine: glumica Judita Franković Brdar, Ivan Dorotić, glavni urednik i pokretač online magazina Vizkultura i dio fotografskog dvojca Bosnić+Dorotić i talijanska kritičarka umjetnosti i kustosica Adriana Rispoli.


Osim filma “Gian Paolo Barbieri: čovjek i ljepota” koji je otvorio festival, tijekom preostala tri festivalska dana u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru i online moći ćemo pogledati i stilizirani, hibridni dokumentarac “Arhitekt brutalne poezije”, redatelja i scenarista Ladislava Kaboša, “Zidovi govore”, kao In memoriam hvaljenom redatelju Carlosu Sauri, “Leteći pred jatom - Karl Schwanzer I arhitektova poema” portret slavnog austrijskog arhitekta u režiji Maxa Grubera, “Najbolji na svijetu ”, provokativni film Hansa Christiana Posta koji nam otkriva drugo lice Kopenhagena i film redatelja Mártona Orosza o Györgyju Kepesu, oblikovatelju modernizma, i vizionaru čiji su koncepti “međurazmišljanja” postali temelji programa koji je definirao estetsku moć ekološke svijesti. Film “Annie Lennox, od Eurythmicsa do aktivizma, putovanje pop ikone”, redateljice Lucie Cariès koji će zatvoriti peti DA2 Film Festival, podsjetit će nas na profesionalne uspjehe slavne škotske pjevačice, ali i dati uvid u emocionalni svijet žene koja je po mnogočemu bila ispred svog vremena.


Tradicionalno, uz filmski program stručnjaci iz Hrvatske i svijeta gostuju u “Šta DA?” online razgovorima u okviru kojih se predstavljaju filmovi iz programa, upoznaju svjetski kreativci i njihova djela. Razgovore će voditi novinarke i urednice Ivana Antunović Jović i Vlatka Kolarović, a kao gosti ove nas godine očekuju interdisciplinarna vizualna umjetnica Zsuzsanna Szeged-Varga, jedan od pokretača hrvatske graffiti scene Slaven LUNAR Kosanović, arhitekt Svebor Andrijević, te arhitektice Dinka Pavelić i Jana Horvat.


Poznata fotografkinja Mare Milin ekskluzivno je na DA2 Film Festivalu u Institutu Liszt - Mađarskog kulturnog centra izložila triptih fotografija u velikom formatu pod nazivom “Putovanje u zlatno”, a na samom se otvorenju našla i u ulozi DJ-a, te dodatno zagrijala odličnu atmosferu na otvorenju koje nisu propustili ni: Judita Franković Brdar, Iva Mihalić, Daniela Trbović i brojni drugi.


Vizualni identitet festivala dizajnirao je nagrađivani studio Kuna zlatica.


Ulaznice za projekcije u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru (Ban centar, Europski trg) potražite na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima. Ulaznice za online projekcije potražite na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.


Više informacija o festivalu možete naći na www.da2filmfestival.com i društvenim mrežama festivala.


Comments


bottom of page