top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

„Škrlet-hrvatski vinski biser“ na Regionali 2024. u Beogradu


škrlet na Regionali 2024
Foto: Ivana Čutura

Hotel Metropol Palace bio je domaćin još jednog izdanja prestižnog događaja - Vinskog Salona Regionala 2024. Ovaj renomirani događaj okupio je više od 50 vinarija iz regije, predstavljajući širok spektar vina napravljenih od autohtonih sorti s ovih prostora.

 

Spektakularno otvorenje ove godine obilježila je radionica posvećena škrletu autohtonoj sorti iz Moslavine, pod nazivom „Škrlet-hrvatski vinski biser“. Tomo Jakopović, poznati sommelier, vodio je masterclass u kojem je predstavio osam vrhunskih etiketa škrleta, pokazujući raznolikost stilova ove izuzetne sorte. Od laganih mjehurića do intenzivnih maceracija, svaki stil oduševio je prisutne svojom kompleksnošću i bogatstvom okusa.

 

Interesiranje za škrlet proširilo se brzinom svjetlosti, a posjetitelji su željno tražili štand "Škrlet Moslavina" kako bi uživali u kušanju vina proizvođača škrleta. Na štandu su imali priliku degustirati različite stilove ove sorte, uključujući pjenušac, suhe i polusuhe varijante, kao i specijalne selekcije;

 

1.            Pjenušac Klet Romić

2.            Mons Claudius 2023 i 2022 Vinarije Florijanvić

3.            Škrlet 2023. i Škrlet 2021 Amfora Vina Glavica

4.            Polusuhi škrlet Vina Seletković

5.            Škrlet 2020 i Selekcija 2018 Vina Kosovec

6.            Pukli kamen 2020 Vina Ivanić

 

Iako je škrlet još uvijek relativno nepoznat na ovim prostorima, ovaj događaj označio je veliki korak ka promociji ove izuzetne sorte među srpskim vinoljupcima. Organizatori su istakli da je ovo „priča koja tek treba da bude ispričana!“

 

Pored škrleta, posjetitelji su imali priliku degustirati vina brojnih drugih autohtonih sorti iz Hrvatske, uključujući žlahtinu, pošip, malvaziju, bugavu i mnoge druge.

 

Reakcije posjetitelja bili su izuzetno pozitivne, a mnogi su se vratili po još škrleta i pitali gdje mogu nabaviti ova vina u Beogradu. Za proizvođače škrleta ovo je velika potvrda da nastave s proizvodnjom ovih divnih vina i nastave sa širenjem priče o škrletu.

 

Za sve ljubitelje vina, Vinski Salon Regionala 2024 bio je nezaboravno iskustvo puno degustacija, novih otkrića i uživanja u vrhunskim vinima iz regije.


Tekst: Ivana Pranjić

 

Comentarios


bottom of page