top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Premijerna izvedba predstave „Spaljena“ na Sceni Atrij „Kazališta Gavella“


predstava Spaljena
Foto: Jasenko Rasol

U petak, 8. prosinca 2023. u 19,30 sati, na Sceni Atrij „Kazališta Gavella“ premijerno će se izvesti predstava „Spaljena“ autorski projekt "Mraksvjetla".


U kolažnom materijalu susreću se stihovi Jelene Miholjević, jedno Kafkino pismo Mileni, zamišljeni prizori sa snimanja Wellesova "Procesa" u Zagrebu, krhotine (ne)odigrane predstave "Tri sestre", materijali nastali iz glumačkih improvizacija, Šovagovićevi i Mihanovićevi "kratki rezovi", "vještičja poezija" i još toga, uz glazbu Šimuna Matišića i pokoji baladni song, stvarajući izvedbu koja slobodno miješa san i zbilju, poeziju i kazalište, književne i filmske motive, žudnju za kretanjem i žeđ za slobodom. "Pođite ih vidjeti sutra. Jer da su se vještice skupljale na Medvedgradu..."


Glumac, dramski i prozni pisac, redatelj, glazbenik, Filip Šovagović, te dramski pisac i dramaturg Dubravko Mihanović, obojica su završili Klasičnu gimnaziju i Akademiju dramske umjetnostiu Zagrebu, te su članovi umjetničkog ansambla Kazališta "Gavella". Dosad su autorski supotpisali dramski koncert "Zagreb 2020" (u produkciji GDK "Gavella"; premijerna izvedba: 27. studenog 2020. u Kući za ljude i umjetnost Lauba); "Stidljivost drveća" (u koautorstvu s animatoricom Michaelom Müller i plesnom umjetnicom Zrinkom Šimičić, u produkciji Multimedijalne kolibe i Play / Pause – Paint Film, Müller; premijerna izvedba: 29. listopada 2021. u Galeriji Vladimir Bužančić Zagreb); te "Jednaku noć" (u produkciji GDK "Gavella" u suradnji s Festivalom svjetla Zagreb; premijerna izvedba: 16. ožujka 2022. u Zvjezdarnici Zagreb).


Kao nastavak rada na "Jednakoj noći", autorskog projekta Svjetlomraka (u kojem je uz Mihanovića i Šovagovića tekstovima sudjelovala i Jelena Miholjević, s njom su igrale Dijana Vidušin i Anja Đurinović, scenografske elemente i kostimografiju potpisala je Marita Ćopo, glazbu Šimun Matišić, a oblikovanje svjetla Zdravko Stolnik), nastala je "Spaljena". Svjetlomrak je postao Mraksvjetlo; glumački su mu se pridružili Martina Čvek i Sven Medvešek, te scenografi i autori video projekcija Nataša Kanceljak i Ivan Marušić Klif. U spomenutim radovima autorski je naglasak na kolažnom postupku, montaži ideja i multimedijalnom prožimanju materijala, kao i pokušaju horizontalnijeg promišljanja i oblikovanja kazališne izvedbe.Comments


bottom of page