top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Predstavljena je nova knjiga "Mali noćni razgovori" spisateljice Rosie Kugli


Rosie Kugli
Foto: Tina Miholić

Knjiga “Mali noćni razgovori' nagrađivane autorice Rosie Kugli predstavljena je u prepunoj dvorani Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu.


Književnost ima sposobnost dodirnuti čitatelje na osobnoj razini, često više nego suhoparni statistički podaci ili izvještaji. Pripovijedanje priče o nasilju kroz književne likove može pružiti čitateljima priliku da se poistovjete s njima, razumiju njihovu borbu i osjete empatiju jer književnost može osvijetliti mračne aspekte društva. Psihološki roman "Mali noćni razgovori" autorice Rosie Kugli služi kao suptilno, ali snažno svjedočanstvo o nasilju nad ženama. Autorica daje glas žrtvama, ali i otvara vrata za edukaciju i prevenciju, čineći knjigu živim podsjetnikom na stvarne živote i borbe žena.


Rosie Kugli prepoznatljiva je po tome što u svojim djelima britko i bez dlake na jeziku progovara o temama koje se prešućuju i guraju pod tepih (alkoholizam i droge, neodgovoran odnos prema zdravlju i spolnosti, zlostavljanje, vršnjačko nasilje, depresija, suicid, mentalno zdravlje itd). Priča koju nam donosi, izranja iz stvarnog života i trauma koje zlostavljana žena mora pretrpjeti no progovara i o tome kako je teško izaći iz kruga nasilja. Vjerojatno ne postoji puno životnih tragedija koje ostavljaju toliko teške posljedice ne samo na ženi, već i u tkivu cijele obitelji.


- Ova knjiga snažno je svjedočanstvo o nasilju nad ženama. Kroz književnost, dajem glas žrtvama čineći knjigu živim podsjetnikom na stvarne živote i borbe žena. Osim toga i sama sam bila žrtva nasilja, psihičkog i institucionalnog zlostavljanja – objašnjava autorica motive pisanja.


Povezujući književnost i društvenu stvarnost, knjiga "Mali noćni razgovori" poslužit će kao snažan instrument za podizanje svijesti o začaranom krugu zlostavljanja ali i za osnaživanje žena. Tako su se na problematiku nasilja osvrnule stručnjakinja za suzbijanje nasilja protiv žena Dunja Bonacci Skenderović i prof. dr. sc. Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo. Pravnica Beata Bagi osvrnula se na svoja iskustva kao zagovornica prava žrtava (Victim Advocate) na Kaznenom sudu u Americi.


Recezentice knjige dr. Ana Puljak i prof. dr. sc. Danijela Štimac ponudile su svoje profesionalno viđenje problematike nasilja danas, a urednica Magdalena Mrčela govorila je o izazovima na putu stvaranja konačne verzije ovog važnog djela. Predstavljanje je moderirala doc. dr. sc. Darija Hofgräff Marić.


- Psihološki roman "Mali noćni razgovori" knjiga je koja će u mnogim svojim dijelovima biti jako mučna. Bit će trenutaka koji će vam biti simpatični, smiješnih dijaloga, grotesknih bliskih susreta, a bit će i onih nakon kojih će vas boljeti želudac. Izgledat će vam poznato. Jasno – svatko od nas barem letimice pročita crnu kroniku, sintagma „obiteljsko nasilje“ negdje se provuče, kao i pojam „femicid“. Ako želite nadasve iskren, autentičan i vrlo živ opis borbe jedne stvarne žene – onda je ovo knjiga za vas – zaključila je autorica Rosie Kugli i poručila da nitko, ali baš nitko ne smije trpiti nasilje:


- Bolno životno iskustvo može biti prilika i za osobnu promjenu. Iz toga se izlazi snažniji, manje naivan. I zato podržavam svaku inicijativu osvještavanja o problemu nasilja u obitelji te čestitam svakoj žrtvi obiteljskog nasilja koja smogne snage i hrabrosti da izađe iz tog začaranog kruga. Čestitam i svima onima koji pomažu žrtvama nasilja. Nadam se da će ovakvi i slični projekti, ali i knjige pomoći promjeni stanja u našem društvu.


Naslovnicu knjige osmislila je i oblikovala Vanja Lovinčić, a doprinos svečanosti knjige dali su: filmska i televizijska redateljica Irena Škorić, akademik Davor Miličić, slikar i pisac Dimitrije Popović, književnice Julijana Matanović, Sanja Pilić, Silvija Šesto i brojni drugi.

Za posebno ozračje pobrinuli su se vjerni partneri pa su ljubitelji lijepe riječi uživali u slasnim ‘Gavrilović’ zalogajima i De Longhi kavi.


Knjiga je ostvarena potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.


Comentários


bottom of page