top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Predstava "Moderni oblici patnje" premijerno na sceni "Mala Gavella"

Updated: Nov 2, 2023


predstava Moderni oblici patnje
Foto: Ivan Brkić

U petak, 3. studenog 2023. u 19,30 sati, na sceni „Mala Gavella“ premijerno će se izvesti predstava „Moderni oblici patnje“ Dine Vulekić, u režiji Darija Harjačeka. Predstava je nastala u koprodukciji s Ludens teatrom, i svoju je koprivničku premijeru imala u prosincu 2022. godine.


Nezdrava simbioza majke, nekad čuvene, a danas zaboravljene voditeljice Irme Valić, i njezina pasivnog i rezigniranog sina, neostvarenog 30-godišnjeg intelektualca Ognjena, u neprekidnom se društvu nadrealno fatalne mlade zvijezde TV ekrana Silvije, pretvara u intimne noćne more i potisnuta maštanja sa željom (ili izostankom želje?) da se protagonisti drame izvuku iz nametnutog okvira izolacije i postpandemijskog svijeta. Predstava je to o sukobu generacija, od kojih se obje podjednako ne mogu prilagoditi pravilima sistema i "Ugodnog života", kako se zvala ugašena emisija voditeljice Valić. Potreba za samoponištenjem i za opstankom – kako u stvarnosti, na tržištu, pa tako i u bespućima interneta – u međusobnoj negaciji stvara tenziju koja čvrste spone među predstavnicima triju svjetonazora dovodi do ekspresionističkog krika. Drama se pritom fokusira na psihograme triju likova i njihovu nesvakidašnju svakodnevnicu, ulazeći u različite oblike i manifestacije tjeskoba i patnji – onih stvarnih, digitalnih i podsvjesnih.


"Moderni oblici patnje" drama je mlade autorice Dine Vukelić koja je prvu izvedbu doživjela 2021. u režiji nagrađivanog redatelja Darija Harjačeka u emisiji Radio atelje, a sada ju isti redatelj postavlja na kazališne daske.


Scenografiju i režiju potpisuje Dario Hajaček, dramaturginja je Dina Vukelić, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe je Maro Market, oblikovanje svjetla potpisauje Zdravko Stolnik.

U predstavi igraju Jelena Miholjević, Marko Petrić i Anja Đurinović.


Opmerkingen


bottom of page