top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Predstava "Anđeo od leda" redatelja Árpáda Schillinga premijerno u Zagrebačkom kazalištu mladih


radne fotografije s predstave Anđeo od leda
Foto: Marko Ercegović

Predstava "Anđeo od leda - Pročišćavajuća moć dobrih namjera" redatelja Árpáda Schillinga premijerno će biti izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih 26. travnja u 19 sati.


Slavna politička TV novinarka, poznata po svojoj etičkog beskompromisnosti, naglo prekida svoju karijeru na vrhuncu i posvećuje se dobrotvornom radu u popravnom domu za djevojke, ne sluteći da je otvorila Pandorinu kutiju vlastitih trauma, a time uzburkala i traumatski talog cijele svoje obitelji…


Zaplet dostojan kakvog suvremenog romana, ili scenarističke podloge za uzbudljivu mini-TV seriju ili film. Anđeo od leda, autorski projekt mađarskog redatelja Árpáda Schillinga, kroz živi scenski susret s akterima ove drame napisane upravo za ansambl Zagrebačkog kazališta mladih, spaja literarnu slojevitost i složenost s filmskom dinamikom i napetosti. Što se događa kada je plemeniti poriv za dobročinstvom podsvjesno hranjen neprerađenom traumom i kakve su posljedice takvog pothvata? Kada naizgled savršeni životi i obiteljski odnosi počnu pucati po šavovima, kada se sunovrate u svoju suprotnost? Može li se kaosom ovladati, čak i ako se za tu borbu više nema snage?


Podnaslov Anđela od leda - Pročišćavajuća moć dobrih namjera - u svakom je smislu ključni tematski putokaz ove priče naseljene čehovljevski rafiniranim likovima i popločane neminovnošću susreta s vlastitim srcem tame.

  

O redatelju: mađarska redateljska zvijezda i višestruko međunarodno nagrađivani autor Árpád Schilling, zbog javnog reagiranja na smjer kojim ide Orbanova Mađarska, u domovini je proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost i više u Mađarskoj ne režira. Ali je zato prisutan diljem Europe, pa je tako Anđeo od leda njegova druga režija u ZKM-u, gdje je 2018. postavio Pansion Eden, predstavu o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti. U Pansionu Eden sve je bilo povezano s vrlo uznemirujućom pričom o krijumčarima ljudima koju Hrvatska živi danas, a koju je Schilling ponio sa sobom iz Mađarske, o prijevozu živih bića u hladnjači… i dogodila se tragedija. Schillinga prije svega zanima kreacija, nešto novo što stvara zajedno s glumcima, a od kazališta s kojima surađuje očekuje hrabrost.  Anđeo od leda s podnaslovom - Pročišćavajuća moć dobrih namjera – zacijelo će biti još jedan hrabri ZKM-ov iskorak.

 

Anđeo od leda

Redatelj: Árpád Schilling

Dramaturginja: Katarina Pejović


(podjela):

 

CLARA – Nataša Dangubić

DIEGO – Filip Nola

CASPAR, CLARIN I DIEGOV SIN – Luka Knez

LINDA, DJEVOJKA IZ POPRAVNOG DOMA – Veronika Moćan/ Elizabeta Brleković

DANIEL, SURADNIK PEDAGOŠKOG CENTRA/ KOLEGA 2 – Dado Ćosić

VAIVA, RAVNATELJICA POPRAVNOG DOMA – Nadežda Perišić Radović

PAUL, CLARIN BRAT/ KOLEGA 1 – Rakan Rushaidat

ELENA, PAULOVA ŽENA – Petra Svrtan

ILA, CLARINA MAJKA – Doris Šarić Kukuljica

JAMES – Zoran Čubrilo

YVETTE, JAMESOVA DJEVOJKA – Nikolina Prkačin

OTTO, CLARIN KOLEGA I PRIJATELJ – Adrian Pezdirc

ANDREA, DIEGOVA MAJKA – Dora Polić Vitez

JOHANN URMAN, CLARIN OTAC – Milivoj Beader

 

SEDAM UČENICA POPRAVNOG DOMA

Lucija Milojčić / Lucija Parunov

Petra Novalija / Lucija Stanković

Ramona Ivanda / Laura Jajaš

Lora Štiglić / Tonka Ružić

Dora Matijević / Lucija Gagić

Ela Petreković / Lara Škaler

Sofija Lalić / Nea Gjurček

コメント


bottom of page