top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Ponovno u Lisinskom: Spektakularni balet Giselle koji osvaja srca svih naraštaja!

Updated: Oct 7, 2023


Foto: Press
Foto: Press

Pomalo mistično, jedno od najromantičnijih djela svjetske baletne scene, Giselle u Lisinskom je jesenska baletna čarolija koja se već nekoliko sezona ne propušta!


Bezvremensku priču o slomljenom srcu i ljubavi koja prelazi granice ovozemaljskoga života na pozornici Lisinskog dočarat će ansambl Nacionalnog kazališta iz Kharkova uz vrhunske gostujuće soliste iz Berlina i Bratislave koji se u ovoj koreografiji kreću gotovo izvantjelesno, bestežinski, kao da ne postoji zakon gravitacije.


U prvom činu slikovitim jesenskim pejzažima te u drugom, kontrastno strašnom i eteričnom činu mističnog ugođaja i vječne teme svih bajki, pobjedom ljubavi nad smrću, Giselle predstavlja duh romantične ere koji se zadržao u izvornom obliku sve do danas zbog svoje savršene forme i simetrije, kao i atraktivne i zahtjevne koreografije, ali i zbog dopiranja do srca publike diljem svijeta.


Ideja za balet Giselle potječe od francuskog pjesnika i pisca Théophilea Gautiera, koji je osmislio priču o djevojci koja umire nakon izdaje svojeg voljenog, ali se vraća kao duh kako bi ga spasila od odmazde vila, duhova mladih prevarenih djevojaka. Njegova zamisao svidjela se Pariškoj operi te su Gautier i Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges napisali libreto, a Adolphe Adam, koji je već prije pisao za Parišku operu, napisao je glazbu.


I tako je nastala priča o nezemaljskoj ljubavi Giselle i Alberta, koja u izvedbi pravih baletnih majstora u Lisinskom 29. listopada neće ostaviti ravnodušnim nijednog poklonika prave umjetnosti.


Ulaznice za balet Giselle, po cijenama od 22 do 45 eura, dostupne su na blagajnama Lisinskog te online na www.lisinski.hr


Comments


bottom of page