Opojni mirisi i okusi vina Tomić osvojili WOWice
- Sandra Brambilla
- 7 days ago
- 6 min read

Prezentacija vrhunskih vina Tomić, u organizaciji udruge WOW (Women on Wine/Žene i vino) te novinarke i članice Udruge Sandre Brambilla, održana je u suradnji s Irenom Lučić u njezinom novootvorenom prostoru „diWine“ u samom srcu Zagreba, u Palmotićevoj ulici.
Kroz opojne okuse i mirise Dalmacije i čaroban svijet vrhunskih hvarskih vina vodila nas je vrsna sommelierka Maja Župan, profesorica komparativne književnosti i ruskog jezika i književnosti, diplomirana bibliotekarka, ujedno i velika zaljubljenica u vina koja dugi niz godina, između ostaloga, radi i za vinariju Tomić.

Ova prezentacija bila je prava poslastica za sve koji se još uvijek nisu željeli oprostiti od ljetnih radosti, sunca i mora te uživati u vinima Tomić.
Udruga WOW na čelu s predsjednicom Sanjom Muzaferijom, uspješno djeluje punih 14 godina i okuplja žene iz svijeta vina, bilo da se njime bave profesionalno ili amaterski, od vinarki, enologinja, sommelierki, vinskih novinarki do ljubiteljica vina, u svrhu promocije Hrvatske, hrvatske vinske scene i žena na toj sceni.
Da je vino umjetnost i stil života dokaz je rođeni Hvaranin poznati vinar Andro Tomić koji je nastavio obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. Vinarija Tomić nalazi se na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi na otoku Hvaru, mjestu gdje se susreću tradicija, inovacije i osobni doživljaji, stoga ne iznenađuje da se tu vino pije na ure, ne na litre.
Karizmatičan i osebujan vinar Andro Tomić završio je studij agronomije u Zagrebu. U službi asistenta na Odjelu za vinarstvo obučavao je studente u praktičnoj i laboratorijskoj enološkoj nastavi, te participirao u znanstvenim radovima. Na raspisani natječaj francuske vlade za 20 enologa iz cijeloga svijeta, od 24 prijavljenih odabrali su njega iz tadašnje Jugoslavije. U šest mjeseci koliko je boravio u Francuskoj, s još 20 vrsnih enologa iz svih krajeva svijeta, detaljno je pregledao 50 vinarija iz svih regija Francuske. Radio je na Institutu za jadranske kulture u Splitu gdje je kao znanstvenik sudjelovao u izradi elaborata o zaštiti geografskog podrijetla vina Dalmacije. Prihvatio je ponudu tvrtke „Badel 1862“ te postao rukovoditelj vinarije Svirče i glavni enolog obalnog dijela Hrvatske.
Nakon dva desetljeća usavršavanja u struci na fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i drugim zemljama, ljubav prema Lijepoj Našoj i rodnom otoku bila je jača i vratio se u svoj zavičaj proizvoditi vlastita vina. Prije 32 godine osnovao je tvrtku „Bastijana“ s ciljem proizvodnje vina vrhunskih dosega i promicanja vinske kulture.

S odmakom godina svjedoci smo kako ovom legendarnom hvarskom vinaru to itekako uspješno ide od ruke, budući da Hvar s autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda ima sve preduvjete za proizvodnju vrhunskih vina.
Danas obiteljsku proizvodnju nastavlja Andrin sin Sebastijan, a uz članove obitelji, zapošljavaju još dvanaest Hvarana. Uz njih dvojicu u izradi vina sudjeluje i enologinja Marina Jakas.

Strast i ljubav prema vinu obitelji Tomić osjeti se u svakoj kapljici njihovog božanskog nektara. Proizvode između 130 000 i 150 000 boca godišnje. Vinogradi se nalaze u uvali Vira (ekološki vinograd), u starogradskom polju (Ageru) te u okolici Jelse. Proizvode vina od različitih sorti - plavca malog, pošipa, bogdanuše, cabernet sauvignona, muškata žutog...
Poznati su i po proizvodnji prošeka, dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti.
Idu u korak s tehnologijom i prate trendove, osluškuju tržište, a važnost daju i kontinuiranoj edukaciji kako vlastitoj, tako i svog tima.
U prvom planu etiketa je Andrin profil lica, logo vinarije Tomić, naziv vina i pripadajuća godina, te riječ - Hvar. Ekološka markica nalazi se na etiketi vina Illyricum 2021. Izgled etiketa s prepoznatljivim bojama i logom vinarije povjeren je dizajneru Nenadu Doganu.

Zanimljivu i poučnu prezentaciju je započela sommelierka Maja pričom o obitelji i vinariji Tomić, položajima, vinogradima, sortama...
U predivno uređenom prostoru diWinea, uz slane i slatke zalogajčiće koje je priredila Irena, članice i simpatizerke udruge WOW kušale su kvalitetno suho bijelo vino Bogdanuša 2024 dobiveno od istoimene hvarske autohtone sorte koja se na tom prostoru uzgaja od davnina. Vino karakterizira svježi cvjetni miris, a naziv dolazi od „Bog dao“.
Prisutne je oduševilo lepršavo i lagano vino Beleca 2024 dobiveno kupažom dviju sorti, bogdanuše i pošipa u omjeru 50%, cvjetnih aroma, kao i aroma voća poput marelice i breskve. Naziv vina u dijalektu znači ljepota, a dolazi od talijanske riječi bellezza.

Vrhunsko suho sortno vino Pošip 2024 proizvedeno od istoimene dalmatinske autohtone sorte, kompleksnije je arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokružene odležavanjem u hrastovim bačvama. Ovo moćno vino, punijeg tijela, kako je rekla naša sommelierka, lijepo je izbalansirano kiselinama tj. svježinom. Vinificirano je u inox bačvama, na kvascima (sur-lie). Bere se ručno, radi se selekcija i biraju se nabolji grozdovi.
Ova bijela vina Maja bi sljubila s bijelim mesom, ribom, školjkama, laganijim sirevima...
Tomićevo najpoznatije vino koje čini više od polovice ukupne proizvodnje vinarije je Plavac, a na prezentaciji je točeno vino iz 2020. Prezenterica je istaknula kako Tomićev Plavac godinama razbija mit o visokoj cijeni kao nužnoj pratilji kvalitete plavaca pa je zato postao sinonim za dobar odnos cijene i kvalitete „value-for-money“. Suho crno vino je dobiveno od istoimene autohtone sorte grožđa, kraćim odležavanjem u korištenim hrastovim bačvama, a za proizvodnju istoga kombiniraju grožđe sa sunčanije južne strane otoka s grožđem iz vinograda sa sjeverne strane koji daju laganija vina, svježih voćnih aroma, s više kiselina. Prevladavaju arome šljive, tamnog bobičastog voća, smilja, s diskretnim notama drva, kave... Vino je meko, pitko i elegantno.
Nadalje, WOWice su kušale Illyricum 2021 ekološko suho crno vino. Kupaža je sorti cabernet sauvignona i plavca malog u omjeru 50%, grožđa koje potječe iz ekološkog vinograda u uvali Vira, zasađenog 2012. godine. Vino je dobilo naziv po starim ilirskim nastambama koje su pronađene uz vinograd. Plavac mali i cabernet sauvignon se odvojeno vinificiraju, a potom kupažiraju. Prevladavaju arome suhe šljive, bobičastog voća te začinske note vanilije i duhana, a ima potencijal za starenje, naglasila je Župan.
Specijalno za ovu prigodu sommelierka Maja je za WOWice otvorila butelju Plavca malog barrique 2018 kojega je Irena Lučić dekantirala (prelila u stakleni vrč-dekanter) s ciljem oslobađanja arome i poboljšanja okusa vina, pogotovo kod onih starijih. Vino je izazvalo pravo oduševljenje i tražila se čaša više.


Plavac mali je proizvod prije svega terroira ili sume prirodnih utjecaja u vinogradu, objasnila je Maja te rekla kako se odabrani vinogradi nalaze na južnim padinama otoka Hvara (Ivan Dolac, Sv. Nedjelja, Jagodna). Vrhunske pozicije za plavac su na škrtom i kamenitom tlu. Vino odležava 18 mjeseci u hrastovim bačvama, a sadrži arome tamnog i zrelog voća poput višnje i šljive, mediteranskog bilja i slanosti s notama drva, začina, kože i duhana.
Uz crna vina Župan bi sljubila divljač, pašticadu, jela od tamnog mesa, pačja prsa, jače tvrde sireve...
Prava poslastica za kraj jednog predivnog druženja uz Tomićeve opojne proizvode i iznenađenje naše Maje posebno za članice Udruge bio je liker od kadulje i rogača pod nazivom Euforija koji je nastao maceriranjem suhih plodova rogača te suhih listova kadulje u vinskom destilatu. Simboličan naziv likera ujedinjuje Europu (EU), Hvar (For) i svakog prijatelja vinarije Tomić (EU-for-i ja). Liker se savršeno sljubio s kolačem od rogača djelo vrijednih ruku vlasnice diWinea. Sommelierka je predložila sljubljivanje ovoga izvrsnog likera sa začinjenom azijskom hranom ili gorgonzolom.

Naša draga prezenterica Maja otkrila je i jednu zanimljivost vezanu uz sastojke likera. Mahune rogača u sebi sadrže sjemenke koje uvijek imaju jednaku masu od točno 0,18 grama. Sjemenke rogača su u antičko doba služile za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je i dan danas – karat. Kadulja ima brojna ljekovita svojstva i cijenjena je biljka.

Vinarija Tomić u ponudi ima još i kvalitetno suho rosè vino Opolo Nobile koje se proizvodi od
grožđa sorte plavac mali, zatim vrhunsko suho crno vino Caplar koje je kupaža cabernet sauvignona i plavca malog, u omjeru 50%. Nadalje, Veliki Plavac mali vino je koje se proizvodi samo u iznimnim godištima, a puni se u magnume.

Od desertnih vina poznati su po prošeku Hektorovich (dobio je naziv po hvarskom pjesniku, plemiću i hedonistu Petru Hektoroviću) a radi se od prosušenog grožđa najkvalitetnijih dalmatinskih sorti. Liker Euforija od višnje nastao je sljubljivanjem ekstrakta autohtone dalmatinske sorte višnje maraske u vinskom destilatu.
Vino je osobna stvar, a vinarija Tomić nudi raznolik izbor za svačije nepce. Oni koji su kušali ova vina okupana hvarskim suncem znaju što mislim i o čemu pišem.

Priča obitelji Tomić iz godine u godinu raste stvarajući svjetski prepoznatljiv brend i nezaobilaznu stanicu na vinskom putu svakog istinskog ljubitelja vrhunskog božanskog nektara.
Vina Tomić i WOWice savršen su spoj, a do novog druženja čin-čin uz ova nezaboravna vina. Živjeli!
Tekst: Sandra Brambilla
Foto: Irena Lučić, Melita Jesih Matić i Sandra Brambilla
Comments