top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena baletnoj predstavi Peer Gynt


nagrada Tito Strozzi dodijeljena baletnoj predstavi Peer Gynt
nagrada Tito Strozzi dodijeljena baletnoj predstavi Peer Gynt / Foto: Mara Bratoš

Nagrada Tito Strozzi za kazališnu sezonu 2022./2023. dodijeljena je baletnoj predstavi Peer Gynt u izvođenju baletnog ansambla, orkestra i zbora Opere HNK-a u Zagrebu. Ocjenjivački sud nagrade koja nosi ime velikana našega kazališta, glumca, redatelja, prevoditelja i pisca Tita Strozzija, bio je u sastavu: Zdenka Weber, Jagoda Martinčević, Željka Turčinović, Tomislav Čadež i predsjednica Ljiljana Gvozdenović. Nagrada se dodjeljuje za najbolju premijernu predstavu u Drami, Operi i Baletu, realiziranu u repertoaru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u protekloj sezoni.


Obrazloženje


Predstava Peer Gynt majstorski spaja sve elemente književnog i glazbenog djela Henrika Ibsena i Edvarda Griega u novu cjelinu ispričanu plesnim jezikom koreografa Edwarda Cluga.

Sva romantika priče pune legendi i mitova čiji likovi plesnom vještinom putuju kroz svjetove da bi na kraju tog putovanja spoznali istinu o svrsi života i vlastitu postojanju, izvedena je iznimnom umjetničkom snagom cijelog ansambla koji se poistovjetio sa svakim od mnogobrojnih likova. Spajajući svoj plesni pokret s iznimnim muziciranjem orkestra i zbora, a nadopunjavajući se elementima kostimografije i scenografije, ta se izvedba slila u čudesan kazališni čin vrijedan nagrade koju mu dodjeljujemo.

Slušajući Peera kako kaže: … zamisli samo, htjeti zaustaviti vrijeme skakanjem i plesanjem, zaustavljamo ovaj trenutak čestitajući svim sudionicima ove cjelovite kazališne čarolije koju ćemo, vjerujemo, još dugo gledati na pozornici.

Za ocjenjivački sud, Ljiljana Gvozdenović

Comments


bottom of page