top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Kako je Zora donijela proljeće - radiodrama uživo u Zagrebu


plakat za radiodramu
Foto: Franka Margeta

"Kako je Zora donijela proljeće - radiodrama uživo" za koju je tekst i režiju priredila Kristina Grubiša, održat će se 18. 5. u 11:00 sati u Parku Maksimir, pozornica i 19. 5. u 11:00 sati u Parku Zrinjevac, paviljon. Upoznajte slavensku mitologiju i bogove u prekrasnom okruženju parkova Zrinjevac i Maksimir.


Trajanje: 50 min

Ulaz (ili bolje rečeno - gledanje/slušanje) slobodno je za sve!


O projektu:


Prvotno nastala kao radiodrama, “Kako je Zora donijela proljeće” sada ima potrebu i “oživjeti”. Riječ je o dječjoj radiodrami, koja prati protagonisticu, djevojčicu Zoru na putu kroz njezine avanture drevnim svijetom slavenske mitologije.


Cilj projekta je istražiti nove forme “radija izvan samog radija” i stvoriti uživo izvođenje radiodrame te na taj način približiti djeci izvedbenu i glazbenu umjetnost.


Projekt je nastao u koprodukciji umjetničke organizacije Khaos Kolektiv te udruge studenata Akademije dramske umjetnosti F420. Projekt je podržao Grad Zagreb.


Khaos Kolektiv mlada je umjetnička organizacija nastala kao kolektivna reakcija na trenutnu lokalnu kazališnu scenu. U želji i težnji ka slobodnim kreativnim izrazima, niz mladih autora usmjerilo se prema nezavisnim i neizvjesnim umjetničkim praksama.


Udruga studenata Akademije dramske umjetnosti – F420 osnovana je 2018. godine, no s aktivnim djelovanjem započinje početkom 2022. godine. Na inicijativu novog predsjedništva Udruge, okupljaju se članovi, a udruga osniva svojevrsne podsekcije. KRADIO – studentski radio koji jednom tjedno emitira emisije u produkciji studenata ADU. Masterclass program u kojem su studentima ADU i široj javnosti prezentirani primjeri iz prakse od strane iskusnih profesionalaca (Lana Barić, Nina Violić, Andrija Mardešić, Ivan Planinić, Romana Brajša...). Časopis „Radni naslov“ koji okuplja različite radove studenta umjetničkih akademija, ali i drugih fakulteta, čije prvo izdanje izlazi u listopadu 2023. godine.


Osim navedenog, Udruga u sljedećoj akademskoj godini namjerava ostvariti još nekoliko studentskih inicijativa – dramske i plesne predstave, projekcije studentskih radova te izložbe u ne-galerijskim prostorima. Ovi programi odražavaju uspješno ostvaren cilj Udruge koji će se nastaviti kontinuirano provoditi – omogućiti studentima kreativnu slobodu i platformu za razvijanje vlastitih radova i konkretnog umjetničkog izričaja.


Comments


bottom of page