top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Kabaret Zlatka Viteza "ARSEN + VITEZ iliti ŠTO JE GLUMAC BEZ SLOBODE" ponovno na repertoaru Histriona u veljači


Zlazko Vitez
Foto: Zlatko Vitez / Press

Tijekom veljače će u dva navrata, 3. veljače i 24. veljače, biti izveden kabaret Zlatka Viteza "ARSEN + VITEZ iliti ŠTO JE GLUMAC BEZ SLOBODE", što će zainteresiranoj publici biti prilika da kroz jednog od rijetkih hrvatskih živućih glumačkih bardova Zlatka Viteza čuju mnoštvo anegdota, poezije i songova hrvatskog glazbenog barda Arsena Dedića i posvjedoče priču koju su kroz desetljeća zajedničkog djelovanja kroz Glumačku družinu Histrion Arsen Dedić i Zlatko Vitez stvorili unutar hrvatske kulture.  

 

Izbor stihova i glazbe: Zlatko Vitez

Izvodi: Zlatko Vitez uz klavirsku pratnju Olivera Beloševića


Bard hrvatskog glumišta i osnivač Histriona Zlatko Vitez u ovom se cabaretu prisjeća dana provedenih s prijateljem i kolegom Arsenom i uz mnoštvo pjesme, recitacija i anegdota daje mu zasluženu počast. Arsen je jednom rekao: "Jednom Histrion, zanavijeke Histrion!"


Kabare Arsen+Vitez je posveta velikom maestru, njegovim stihovima i glazbi koju je stvarao inspiriran kazalištem, ali prije svega dugogodišnjoj suradnji s Glumačkom družinom Histrion. Ono je i sentimentalno prisjećanje na dane kada nismo ni slutili, kako govori njegov stih, "da jednom bit će kraj". Nažalost njega više nema, ali itekako je živ sa svojim mnogobrojnim umjetničkim djelima.


"U maniri najboljih kabareta, Zlatko Vitez vodio je priču o Histrionima i Arsenu uz izvrsnu i preciznu komunikaciju s Oliverom Beloševićem, uz neke mizanscenske pomake, ustajanje, sviranje violine, minimalno kretanje, izravno se obraćao publici bez šmire, ispričao nekoliko uglavnom političkih dosjetki za određenu publiku, a nikad nije pretjerao i otišao u nekom neprimjerenu tonu ili smjeru, ili bi se iz njega brzo vratio. (…) Tehnički i izvedbeno besprijekorna večer upotpunjena je fotografijama i kratkim filmovima nezaboravnih histrionskih dana, snimkama histrionskih predstava, nažalost davnih izvedbi, na kojima smo prepoznavali sve drage nam ljude, divne umjetnike kojih većine nažalost više nema."  - Vesna Muhoberac, kazaliste.hr


"Iskusni scenski meštar Vitez predstavu nije zamislio kao niz pjesama i niz recitacija kojima je želio podsjetiti na bogati Arsenov opus posvećen Histrionima, nego kao interaktivnu kabaretsku predstavu u kojoj ima i pjesama i sjećanja i necenzuriranog političkog naboja. Publika je, naravno, najbolje reagirala na one najpoznatije Arsenove pjesme, koje Vitez i inače često izvodi i koje je i snimio na nosačima zvuka poput blistavog "Angeluša". Publiku je Vitez oduševio i kad je izgovorio pjesmu "Prijatelj na vlasti" u kojoj je Arsen duhovito, na svoj pomalo provokativni i ne baš nježni način bavi Vitezom kao ministrom kulture i političarem. Vitez je vrlo energično, u svom stilu, gromkom glasom dokazao da je još uvijek jedan od najboljih, ako ne i trenutno najbolji kazivatelj poezije u Hrvatskoj, ali i jedan od apsolutno najboljih izvođača pjesama kajkavskog štiha." 

- Denis Derk, "Večernji List"


Više detalja o predstavi pročitajte na poveznici:

 

Comments


bottom of page