top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Jedinstveno i nesvakidašnje glazbeno iskustvo orkestralnog muziciranja svjetskoga sjaja!


Kazuki Yamada
Foto: Kazuki Yamada /Andrew Fox

U subotu, 16. ožujka u 19:30 sati u sklopu ciklusa Lisinski subotom održava se koncert Simfonijskog orkestra grada Birminghama.

 

Jedna od senzacija ovogodišnjega ciklusa Lisinski subotom neosporno je Simfonijski orkestar grada Birminghama, jedno od deset najboljih orkestralnih tijela na svijetu! U nevjerojatnoj, stogodišnjoj povijesti Orkestra dovoljno je istaknuti tek jedan detalj: od 1980. do 1998. šef dirigent Orkestra bio je sir Simon Rattle, jedan od najvećih dirigenata današnjice, koji je muziciranje „stotinu čudesnih glazbenika“ 'izbrusio' do sjaja 24-karatnog briljanta! Nakon Rattlea, šefovi dirigenti Orkestra od 1998. do 2015. bila su još dva 'titana' današnjega dirigentskog Olimpa – Sakari Oramo i Andris Nelsons!

 

Današnji šef dirigent, japanski glazbenik Kazuki Yamada, najprominentniji učenik legendarnoga japanskog dirigenta Seijija Ozawe, već danas se može ubrojiti u najutjecajnije mlade glazbenike na planetu! Stupanj uigranosti orkestralnih glazbenika, oduševljenje i predanost kojim muziciraju, sjaj i raskoš njihovih limenih puhača i intonativna čistoća gudača gotovo da dodiruju gornju granicu dostižnog! Simfonijski orkestar grada Birminghama – recimo to iskreno – ujedno je i jedan od najskupljih orkestara na svijetu, Rolls-Royce svjetske glazbene scene, zadivljujući 'glazbeni stroj' u čijim 'performansama' uživo imamo priliku uživati tek jedanput u nizu godina!

 

Vrsna njemačko-japanska pijanistica Alice Sara Ott počela je svirati glasovir od svoje četvrte godine: njezina nadarenost i nadasve nevjerojatan napredak i pijanistički razvoj uistinu iznenađuju, pa ju je stručna javnost u šali nazvala Alisa iz zemlje čudesa. Mlada pijanistica surađuje s najvećim orkestrima svijeta i dirigentima kao što su Gustavo Dudamel, Paavo Järvi, Sakari Oramo, Osmo Vänskä ili Myung-Whun Chung i na glasu je kao jedna od najkompetentnijih svjetskih interpretkinja upravo glazbe Ludwiga van Beethovena, čiji će Treći koncert za glasovir i orkestar u c-molu izvoditi i na zagrebačkom gostovanju!

 

Na programu će biti i biseri engleske glazbe 19. i 20. stoljeća. Atraktivna i zanosna glazba Preludija i fuge u c-molu Williama Waltona postigla je svjetsku slavu pod naslovom The Spitfire, budući da je djelo izvorno dio filmske glazbe o izumitelju toga poznatog aviona britanskoga Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF-a) R. J. Mitchellu. Chef d 'oeuvre večeri bit će možda i najpoznatija skladba jednoga engleskog skladatelja – slavne Enigma varijacije na izvornu temu Edwarda Elgara. To je, glazbenom supstancijom i predivnim ugođajima izuzetno bogato, monumentalno djelo sjajna prigoda da jedan od najboljih svjetskih orkestara prikaže svu magiju čudesnoga umijeća svojih glazbenika!

 

Nakon koncerta s umjetnicima razgovara Iva Lovrec Štefanović.

 

Comments


bottom of page