top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Izložba Tisje Kljaković Braić "ONI" u Etnografskome muzeju


najava izložbe ONI Tisje Kljaković Braić
Foto: Press

Otvorenje izložbe Tisje Kljaković Braić "ONI" održat će se u utorak 23. travnja 2024. u 19,00 sati u Etnografskome muzeju u Zagrebu, na adresi Trg Mažuranića 14.

 

O izložbi:


U izložbi Etnografskoga muzeja „Intimni prostori svakodnevice“ propituju se aktualne teme iz naše svakodnevice koje su kontekstualizirane i radovima priznate slikarice, ilustratorice i spisateljice Tisje Kljaković Braić „Oni“. Upravo u središtu umjetničkog propitivanja je svakodnevni život koji je ispunjen sitnicama, prepoznatljivim dnevnim rutinama i malim ritualima bračnog para, kao i osobnih razmišljanja autorice koji su ilustrirani na humorističan način karakterističan za dalmatinski mentalitet.


"Dok još nisam znao ništa o Tisji Kljaković Braić i o njezinu radu, iz nekih svojih predrasuda sam imao dojam da ću u knjizi naići na onu banalnu, stereotipnu inačicu dalmatinskog humora kojom se razbacuju starije gospođe koje jedna drugu oslovljavaju s "KOKE".  Ali kad sam krenuo čitati, već iz prvih par karikatura sam otkrio da je riječ o drugačijoj autorici koja funkcionira na principu da u što manje crta i riječi uhvati što autentičniju "fetu" života i kaže nešto iskreno o sebi, njima, nama i svima. "- Vojko V.

 

Iz biografije autorice:


Tisja Kljaković Braić rođena je 30. lipnja 1979. u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele. Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Autorica je hit-knjiga U malu je uša đava, Oni i Oni 2, Pita moja mama imate li jedno jaje. Živi i radi u Splitu.

 

Comments


bottom of page