top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Izložba: IVAN MEŠTROVIĆ - RETROSPEKTIVA u Galeriji Klovićevi dvori

Updated: Nov 18, 2023


Zdenac života, Ivan Meštrović
Foto: Zdenac života, Ivan Meštrović, Atelijer Meštrović, Zagreb, AMZ / Press

Galerija Klovićevi dvori i Muzeji Ivana Meštrovića s ponosom najavljuju izložbu Ivana Meštrovića (Vrpolje, 1883. – South Bend, Ind., SAD, 1962.) kojom ćemo obilježiti 140. godišnjicu rođenja najznačajnijeg hrvatskog umjetnika 20. stoljeća te ujedno zaključiti obilježavanje 40 godina djelovanja Galerije Klovićevi dvori. Ova će retrospektiva s djelima prikupljenima iz zemlje i svijeta biti najveća umjetnička prezentacija Meštrovićeva opusa u posljednjih 40 godina, kakvu generacije ljubitelja umjetnosti nisu imale prilike vidjeti.


Izložba će u širokoj dispoziciji obuhvatiti sve faze stvaralaštva Meštrovićeva opusa, koje će na način naših velikih izložbenih prezentacija pratiti bogato opisan životopis dostojan napetog filmskog scenarija. Rijetko izlaganim umjetninama iz hrvatskih i inozemnih muzeja i institucija te privatnih zbirki ukazat ćemo na aktualnost Meštrovićeva opusa u europskim i svjetskim razmjerima, kao i upoznati mlađe generacije sa važnošću ovoga umjetnika i vrijednosti njegove umjetnosti. Dominantne teme poput akta, spomeničke plastike, portreta, herojskih ciklusa i sakralnih motiva apostrofirat će nemjerljiv utjecaj kipara na generacije autorica i autora. Cilj izložbe je podsjetiti na vodeću poziciju Ivana Meštrovića koji je svojim klasičnim, mediteranskim identitetom, širokim spektrom motiva, stilskih involviranosti i upućenosti na raznorodne materijale i medije, redefinirao značenje i smjer figurativne umjetnosti.


Na tri etaže i u prekrasnom atriju te predvorju Galerije Klovićevi dvori predstavljaju umjetnikov kiparski opus. Posjetitelji će imati priliku upoznati se s čudesnim eposom vrtoglavog uspona, dramatične borbe i mukotrpnog kreativnog pregnuća velikog umjetnika. Na izložbi će biti predstavljeno 200tinjak djela iz Meštrovićeva, diljem svijeta, razasutog opusa.


Autorice izložbe dr. sc. Petra Vugrinec (muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori) i dr. sc. Barbara Vujanović (muzejska savjetnica Atelijera Meštrović) odabrale su reprezentativna, manje poznata i posve nepoznata djela iz hrvatskih i europskih muzejskih i privatnih zbirki. Izložbeni narativ i inventivni postav, koji će maksimalno poštivati estetiku i simboliku djela, pružit će novu valorizaciju opusa koja će podjednako biti zanimljiva domaćoj i stranoj širokoj i stručnoj publici.


Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH, a otvorit će se 22.11.2023. i trajati do 3.3.2024. godine.


Comments


bottom of page