Iz Dalmacije s ljubavlju: Testament i Black Island Winery predstavili svoja vrhunska vina
- Sandra Brambilla
- 10 hours ago
- 4 min read

Pošip je zvijezda s pokrićem, a vrijeme babića tek dolazi. Ovaj zaključak proizašao je iz vinske prezentacije održane u zagrebačkom diWine Clubu na kojoj su predstavljene vinarije Testament i Black Island.
Pod stručnim vodstvom sommeliera Darka Lugarića predstavljeno je ukupno šest vinskih etiketa, s posebnim naglaskom na sorte pošip i babić. Ova degustacija pružila je jedinstvenu priliku za upoznavanje s vinima koja odražavaju bogatstvo dalmatinskog terroira i tradicije.
Vinarije s vizijom
Iako geografski udaljene, vinarije Testament i Black Island Winery dijele zajedničku viziju i vlasničku strukturu. Obje vinarije u švedskom su vlasništvu, a njihova filozofija temelji se na poštivanju autohtonih sorti i lokalnog terroira. Vinarija Testament smještena je u Jadrtovcu nedaleko Šibenika, te je vođena stručnom rukom enologa Juraja Sladića. Black Island Winery nalazi se pak na otoku Korčuli i povezuje se sa jednim od najvažnijih položaja pošipa – Smokvicom. Upravo je Smokvica mjesto gdje je davne 1880. godine pronađen prvi trs ove autohtone hrvatske sorte grožđa, koja danas uživa ogromnu popularnost tržišta. Enolozi Igor Radovanović i Nikola Mirošević predvodnici su proizvodnje na otoku, kojem se još od vremena antičke Grčke pripisuje pridjev „crni“, odakle i potječe naziv vinarije.
Dvije lokacije, tri brenda i tisuće zadovoljnih kupaca
„Riječ je o vinskoj grupaciji u kojoj i vlasnici i enolozi znaju što žele i kome se obraćaju svojim vinima te u kojoj postoji dovoljno odvažnosti da se tradicionalni načini proizvodnje prilagode zahtjevima modernog tržišta.“ – pojasnio je sommelier Darko Lugarić u uvodnom dijelu prezentacije.
Iako tri proizvodne linije/vinska brenda u početku mogu djelovati zbunjuće, svaka konfuzija nestat će nakon kušanja vina. Svaki brend u ovoj vinskoj priči ima svoju jasno definiranu publiku, tržišni položaj i stil vina. Dalmatian Dog linija je lepršavih, pitkih vina, primarno namijenjenih izvozu. Lik popularnog dalmatinera, hrvatske pasmine sa svjetskom (Disney) slavom, jasno komunicira kako je riječ o autohtonim sortama grožđa. Brand Dog kombinira dvije tisuće godina dugu hrvatsku vinsku tradiciju s modernim ukusima i dizajnom te ima jasno postavljen cilj: proizvesti milijun boca vrhunskih vina temeljenih na dvije tisuće godina staroj dalmatinskoj vinskoj tradiciji s održivošću kao prirodnim izborom.
Linija Testament komunicira pak centralnu sortu šibenskoga kraja – babić. Hrabar potez - ne samo u smislu revitalizacije sorte koja je dugo vremena trpjela negativan imidž niskokvalitetnog vina, već i vinifikacije koja odstupa od tradicionalnog forsiranja snažnog tijela i robusnih tanina i usuđuje se kreirati elegantna, pitka vina koja pozivaju na gutljaj više – ipak se isplatio! Tržište je zavoljelo i sve više traži upravo ovakav babić, koji poštuje tradiciju, ali istovremeno može komunicirati sa modernom publikom željnom nježnijih, negoropadnih i niskoalkoholnih vina.
Sve navedeno dovelo je i do toga da se položaj Jadrtovac, na kojem se vinogradi Testamenta prostiru na cca 50ha površine (od čega su 40ha nasadi babića), sve češće smatra jednim od najvažnijih položaja srednje Dalmacije.
Merga Victa starodalmatinski je naziv koji se prevodi kao „preko vode“ te odmah upućuje na korčulanski lokalitet i tradiciju. Fokus je ovdje, jasno, na pošipu. 'Južno bijelo' trenutno je najtraženija vinska tržišna kategorija, što je brojne dalmatinske vinarije potaknulo da se okrenu revitalizaciji bijelih sorata. Zahvaljujući tom trendu, danas možemo uživati u brojnim pošipovim stilovima i izričajima. A ako uopće postoji referentna točka za pošip - ona koja reprezentativno predstavlja obilježja sorte – Merga Victa linija joj se svakako približila. Black Island Winery svojevrsni je nasljednik nekadašnje PZ Jedinstvo, te su odlučili zadržati efikasnu praksu otkupa grožđa od lokalnih obiteljskih vinogradara uz kontinuirani nadzor kvalitete. Sva tri brenda povezuje visoka kvaliteta, koju potvrđuju brojna međunarodna priznanja, uključujući nagrade na Decanteru i International Wine Challengeu.
Od pjenušca do prošeka
Kušanje je započelo pjenušcem Testament Opolo Brut, jedinim hrvatskim pjenušcem od babića, vinificiranim tradicionalnom metodom, koji posjeduje živost, lepršavost i svježinu kakva se rijetko susreće u Dalmaciji. „Ovaj pjenušac pokazuje kako vizija, tehnologija, enološko znanje i pravilno usmjeren kapital uistinu probijaju staklene plafone na koje smo navikli kada govorimo o dalmatinskim pjenušcima. Također, ovaj opolo brut dokaz je da je moguće istovremeno razmišljati izvan okvira i poštivati tradiciju.“ - komentirala je Irena Lučić, vlasnica diWine Cluba.
Dva pošipa, Dalmatian Dog iz 2024. i Merga Victa iz 2023. demostrirali su potencijal sorte, pri čemu je jasno kako je Dog namijenjen ugodnom ljetnom druženju te čak može dobro poslužiti kao aperitivno vino, dok je Merga Victa ipak namijenjena zahtijevnijem potrošaču i gastro užicima. Oba pošipa povezuju ugodna mineralnost i herbalne note mediteranskog bilja.
Uslijedio je, usuđujemo se konstatirati, favorit line-upa: Testament Babić 2020 koji je sve iznenadio voćnošću i neodoljivom pitkošću. Riječ je o vinu koje poziva na čašu više, a iako je ugodno kada se pije samo, bez sumnje posjeduje široku primjenu u gastronomiji.
„Iako domaća publika od plavca često traži snagu i robusnost na koje nas je navikao Pelješac, činjenica je da je danas na tržištu puno više plavaca napravljenih u ipak nešto laganijem stilu, što govori o promjeni trenda. Ovo je vino koje možeš piti, a ne samo kušati.“ – komentirao je Franjo Francem, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba nakon kušanja Merga Victa Plavca malog. Tipične arome plavog voća u ovom vinu odražavaju sortnu aromatiku uz očiti otisak korčulanskog terroira te stilski potpis enologa koji tradiciju vidno poštuje, ali joj se ne podređuje.
Savršeni peti slijed
Kao šećer na kraju, dočekao nas je Testamentov Prošek. Pogađate već – napravljen je od babića, ali ipak uz maleni odmak od tradicionalne proizvodnje passito metodom. Za ovaj prošek grožđe je, naime, prosušivano na trsu, a berba je nastupila tek sredinom studenog.
„Iako je riječ o vinu koje ima potencijal sljubljivanja sa slasticama od crvenog i crnog bobičastog voća i tamne čokolade, osobno ne bih imao ništa protiv da mi ovo vino bude posluženo kao desert bez ikakve hrane, jer je itekako moguće uživati u svakom gutljaju. Ovo vino za mene predstavlja savršeni peti slijed.“ – komentirao je popularni radijski voditelj Kornelije Hećimović nakon kušanja.
Održana prezentacija pokazala je kako vinarije Testament i Black Island mogu osvojiti i najzahtjevnije vinoljupce, ali i to da Dalmacija još uvijek zna izvući pokojeg vinskog asa iz rukava. Živjeli!
Tekst i foto: Irena Lučić, diWine Croatia
Comments