top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

FOOLING AROUND- ADVENTSKE SENZACIJE S POTPISOM SLAVNE CHEFICE ANE GRGIĆ TOMIĆ



Esplanadina adventska kućica s potpisom chefice Ane Grgić Tomić i ove će godine biti nezaobilazna destinacija istinskih gurmana na zagrebačkom Adventu. Ana je sa svojim timom kreirala fantastičnu street food ponudu od koje rastu zazubice, a na jelovniku se posebno ističe suhi buncek sa zeljem kojeg je Ana kreativno zapakirala u slasnu tortilju, a okuse zaokružila domaćom kremom od hrena i začinskog bilja – za savršen zimski comfort food uz dodatak tradicije.


Osim toga, za one koji se vole ugrijati uz konkretno tradicijsko jelo na žlicu, Ana je uvrstila neodoljive fileke s pancetom, koje je upotpunila začinskim biljem i parmezanom. Za ljubitelje svježe ribe Ana je osmislila originalan zalogaj s daškom egzotike – svježe sardine dolaze iz Jadranskog mora, čiste se i prže u panko mrvicama za potpuno uživanje slasnom momentu hrsvakosti. Sardine dolaze s dodatkom fine domaće kreme od slanutka i crnog sezama uz salsu od avokada, manga, krastavaca i mente s dresingom od citrusa i maslinovog ulja i kreme od kokosa i limete – idealan zdravi snack koji će vjerujemo oduševiti prave gurmane. Tu je i slastan juneći burger koji se priprema od čistog junećeg mesa s malo soli i papra, kako bi naglasak ostao na kvaliteti mesa. Burger je obogaćen marmeladom od luka, kiselim krastavcima i ukiseljenom ljutikom – sve iz domaće Anine proizvodnje, a servira se uz kremasti umak sa senfom i hrskavu rikolu.


S obzirom na golemu potražnju proteklih godina, Ana je ove i godine u jelovnik uvrstila nadaleko poznate hrskavo-kremaste krokete ovaj puta u kombinaciji kulena s marmeladom od paprike, aiolijem od paprike, rikolom i ukiseljenim lukom. Adventski street menu ne bi bio potpun bez najpoznatijeg Esplanadinog klasika kojeg obožavaju sve generacije ne samo Zagrepčana, već i onih van granica RH – vrućih štrukli, punjenih svježim kravljim sirom i zapečenih s vrhnjem – istinska hrana za utjehu.


NEŠTO SLATKO – PREMA IZBORU ESPLANADINOG SLASTIČARSKOG TIMA



Svako jelo valja zaokružiti nečim slatkim, a najbolji su izbor majstorske delicije Esplanadinih slastičara. Posjetitelji će se ove godine moći zasladiti čokoladnim mousseom sa začinima uz dodatak višnje kuhane u vinu uz žele od višnje. Tu je i slasni vrući crumble od brusnice, aromatiziran narančom i đumbirom s kremom od javorovog sirupa i vanilije. Slastičarski tim pripremio je još jedan desert posvećen sezonskoj kraljici voća - jabuka kuhana u bijelom vinu, soku od naranče i kori cimeta poslužuje se s finom kremom od oraha, umakom od vanilije i karamel umakom, a zasigurno će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

 

zaVODLJIVI TOPLI KOKTELI vjenceslava madića - MASTER KISHONIja

Vjenceslav je ponovno kreirao nezamislivo – popularne koktele koji se poslužuju s ledom pretvorio je u tople ne mijenjajući im okus


Senzacionalni vrući kokteli koje potpisuje poznati Esplanadin koktel-majstor, Vjenceslav Madić, Master Kishoni, već su osvojili posjetitelje Esplanade 1925 Bara i Fooling Arounda, a ove godine ugrijat će vas od glave do pete. Kishoni je za zimska adventska druženja na otvorenome osmislio čak šest novih koktela.



Zimskim neizostavnim klasicima dao je poseban karakter - Festive Esplanade bijelo kuhano vino dolazi s fantastičnom kombinacijom biranih vina i začina uz liker od bazge i dehidriranu limetu, dok se u Esplanade Festive crnom kuhanom vinu spajaju čak četiri odlična vina koja oplemenjuju začini, liker od crnog ribiza i dehidrirana naranča koji ovom vrućem koktelu daju posebnu notu. Esplanade Fizz osmišljen je za ljubitelje Gina i verzije Gin Fizza, a donosi svježavajuće voćne i cvjetne okuse kroz dodir crvenog grejpa i bazge koji ovaj koktel čine savršenim u toploj varijanti. Mojito - čuveni klasik sada stiže i kao topli koktel - na bazi Kubanskog ruma uz limetu, mentu i malo barmenske kreativnosti - tako jednostavan, a najbolji.


Oleander je moderan elegantan koktel na bazi votke u kojemu se voćne note tropskog kraja odlično sljubljuju s cvijetom vanilije. Orient Express spaja okus slatkih marelica i svježih citrusa koji se isprepliću sa zimskim začinima. Koktel nazvan po raskošnoj željeznici koja je prometovala kroz Zagreb dvadesetih godina prošlog stoljeća, koja je ujedno zaslužna za izgradnju i otvaranje hotela Esplanade daleke 1925. godine, zasigurno će oduševiti najzahtjevnija nepca. Isti ovi kokteli se u kozmopolitskom ozračju Esplanade 1925 Lounge & Cocktail bara poslužuju s ledom u hladnoj varijanti, tako je Vjenceslav ponovno kreirao nešto nezamislivo - hladne koktele pretvorio je u tople ne mijenjajući im okus i teksturu. Stoga svakako preporučamo da kušate obje varijante i prepustite se veselju i blagdanskom uživanju.


Foto: Press

Kommentare


bottom of page