top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Dan otvorenog grada - najljepši rođendanski poklon Zagrebu, njegovim stanovnicima i gostima


pressica Dan otvorenog grada
Foto: Filip Popović

31. svibnja, na sam Dan grada Zagreba, glavni će grad po treći put bogatim kulturnim programom proslaviti radost umjetničkog stvaralaštva, ali i zajedništva i inkluzije.

 

Na Trgu Petrice Kerempuha, iznad najveće i najpoznatije zagrebačke tržnice Dolac, održana je konferencija za medije uoči trećeg izdanja Dana otvorenog grada. Predstavnicima medija program su predstavile Dubravka Vrgoč i Anica Tomić koje su uz Ivicu Buljana autorice i realizatorice projekta koji će se kao i protekle dvije godine održati uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

 

Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ, ovom je prilikom izjavila: „Veseli nas novo izdanje projekta Dan otvorenog Grada, kojeg TZGZ podržava od samog početka, a koji će se ove godine održati upravo na rođendan našeg voljenog Zagreba. Trgovi, ulice i parkovi bit će ispunjeni glumom, baletom, glazbom, recitalima i mnogim drugim umjetničkim programima, simbolizirajući jedinstvo naše zajednice. Kroz direktnu interakciju, povezujemo Zagrepčane i turiste s talentiranim umjetnicima, stvarajući trenutke koji će ostati u srcima svih nas. Umjetnost izlazi na otvorene prostore, omogućujući svima nama da postanemo dio ovog posebnog doživljaja i zajedno pričamo priču o Zagrebu.“

 

Dubravka Vrgoč je pred predstavnicima medija izjavila: „ Već tradicionalno Dan otvorenog grada okuplja umjetnike, one najmlađe i one nešto starije te nudi građanima Zagreba, ali i turistima koji prolaze kroz Grad pustolovinu otkrivanja atraktivnih gradskih prostora. Ideja je nastala prije deset godina kada smo „otvorili“ trg ispred Hrvatskoga narodnog kazališta i uspostavili dijalog između umjetnika koji su tu okupljeni i građana. Posljednje tri godine „otvorili“ smo povijesnu jezgru Zagreba i iz drugačije perspektive predstavili neke od njezinih punktova stanovnicima grada i turistima. Učinili smo to u vrijeme pandemije i to kada je baš taj dio grada najviše svjedočio posljedicama potresa. Željeli smo njegovim stanovnicima ponuditi „izlaz iz tjeskobne svakodnevice“ i kroz interaktivne programe uključiti ih u umjetničke sadržaje. Veliki interes građana, ali i izvođača u luku od učenika osnovnih škola do naših sugrađana treće dobi, dokazao je kako su takva događanja itekako potrebno gradu. Ove godine, upravo na Dan grada Zagreba, organizirali smo Dan otvorenog grada kao poklon našem gradu i svim njegovim građanima i posjetiteljima. Program će se odvijati na atraktivnim lokacijama tijekom cijelog dana i ponudit će različite umjetničke iskaze od kojih neki, kao već tradicionalni plesnjak koji će se ovaj puta održati u na uglu Tesline i Preradovićeve ulice, podrazumijevaju i aktivno sudjelovanje građana. Nastojat ćemo i ove godine prekinuti rutinu grada i učiniti ga umjetničkim intervencijama još atraktivnijim i zanimljivijim onima koji u njemu žive ili ga obilaze. Stanovnici grada su publika ili barem potencijalna publika koja dijeli recimo prostor pozornice na način na koji dijeli i prostor grada – sa svim svojim razlikama, i svim klasnim, rodnim i drugim podjelama. Stoga će tajne koje su gradu čuvaju, putovanja na koja se otiskuju, stvari koje priželjkuju…. moći vidjeti uvećane, proširene, razotkrivene… na improviziranim pozornicama, na mjestima na kojima ne očekuju umjetnička događanja. Voljeli bismo da nam se što više građana pridruži u toj uzbudljivoj avanturi otkrivanja vlastitog grada“. 

 

Program Dana otvorenog grada počinje u 11 sati, Arhitektonskim šetnjama Zrinjevcem, a uz stručno vodstvo dr. sc. Irene Kraševac, povjesničarke umjetnosti i znanstvene savjetnice u trajnom zvanju na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, uživat ćete u šetnji najstarijim, a po mnogima i najljepšim od sedam zagrebačkih parkova u sklopu Lenuzzijeve potkove i saznati kada je i kako nastao. Mjesto susreta je Meteorološki stup na sjevernoj strani parka Zrinjevac. Na tržnici Dolac, simbolu života grada, u 12 sati će vas u sklopu programa Svi naši susreti iznenaditi mladi plesači, koji uz ritmove starog Zagreba, stvaraju novo naličje grada. Na Trgu bana Josipa Jelačića, zagrebačka će Škola za klasični balet u 16 sati izvesti baletni program, od baletnih vježbi do ulomaka iz popularnih klasičnih i suvremenih baleta. Program Tajni Zagreb u 16 i 17:30 vodi vas u pustolovinu otkrivanja tajni Zagreba. Nakon sastajanja pred Kulom Lotrščak, šetnjom po Gornjem gradu saznajte priče koje govore o nepoznatim detaljima iz povijesti grada uz našu magičnu kazivačicu Ivu Sillu. Očekuje nas i već dobro poznat scenski programu režiji Ivice Buljana - Začarana šuma. Treće izdanje Dana otvorenog grada, ovog puta će u 17 sati začarati park Ribnjak, a građane će povesti u potragu za izvođačima koji će na “skrivenim” lokacijama recitirati poeziju i interpretirati dijelove iz slavnih dramskih tekstova. Kako drukčije završiti dan kada grad otvara svoje srce, ako ne dobrim plesnjakom. Na uglu Tesline i Preradovićeve ulice u 19:30 zaplesat ćemo zajedno kao u vremenima najboljih zagrebačkih plesnjaka, uz sjajnog Josipa Palametu i njegov bend. Uživat ćete u najljepšim šansonama posvećenima Zagrebu, ali i dobrim starim hitovima.

 

„Prije 930 godina rođen je naš Grad, a 31. svibnja slavimo njegove rane tridesete...u dobrom duhu najboljih vremena naši sjajni plesači otplesat će mu šansonu koju zaslužuje uz voće i povrće podnevnog Dolca. Ponovno će vrsni hrvatski glumci različitih generacija odigrati neke tajne scene ili mu izrecitirati onu njegovu najdražu pjesmu. Ove godine posebno se obraćamo njegovim ulicama i tajnama zgrada i zakutaka, svih onih mjesta koja su ostala u sjećanjima naših predaka, i pričajući o njima podsjećamo na povijest Grada koja je bogata, ali i skrivena. Jedna od naših najboljih kazivačica Iva Silla ispričat će nam tajne gornjogradskih uličica i kutaka, a naša donjogradska šetnja uz vodstvo dr. sc. Irene Kraševac bit će posvećena arhitekturi i unutrašnjosti pročelja kuća pokraj kojih svakodnevno prolazimo, ali rijetko ulazimo u njihovu memoriju. Na kraju uz kip Tesle, na najdražem nam čvorištu ulice bez auta,mladi i talentirani pjevač Josip Palameta će u svojoj obradi ponovo otpjevati sve one šansone koje toliko volimo“ izjavila je redateljica Anica Tomić.

Nadamo se da će svi ljudi dobre volje zaplesati onako kako se plesalo i kako će se plesati na najboljim rođendanima - ovoga puta, našeg Zagreba.

 

Na današnjem predstavljanju ovogodišnjeg izdanja Dana otvorenog grada, na terasi Harat's Potepuh (Dolac), sudjelovali su autorice Dubravka Vrgoč i Anica Tomić, povjesničarka umjetnosti dr.sc. Irena Kraševac, te glumci Ružica Saurus i Damian Humski te glazbenik Jan Jakovljev.


Projekt Dan otvorenog grada organizira se u suradnji s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba.

  

Comentarios


bottom of page