top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

48. Dani satire Fadila Hadžića uskoro u Satiričkom kazalištu Kerempuh

Updated: May 26


Dani Fadila Hadžiča
Foto: Press

Međunarodni kazališni festival 48. Dani satire Fadila Hadžića, koji pred zagrebačku publiku dovodi najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva, održat će se od 2. do 18. lipnja 2024. u Satiričkom kazalištu Kerempuh. 

 

"Poseban je to festival koji se ne samo svojim trajanjem već i svojom kvalitetom iz godine u godinu potvrđuje pred publikom. Činjenica da je za ovogodišnji festival prijavljen velik broj predstava svjedoči o tome da satira u ovom našem vremenu postaje sve interesantnija teatarska forma. Pored toga, krizna vremena gotovo pozivaju satiru da im se obrati, neuređeno nas društvo zasipa temama na svakom koraku", poručila je selektorica festivala, gđa. Željka Udovičić Pleština.

 

Ovogodišnji program festivala sastoji se od dvanaest predstava, iz Zagreba, Splita, Beograda, Sarajeva, Prištine i Celja, a odredili su ga suvremeni pisci i autorski projekti te adaptacija klasika, dakle – suvremena riječ.

 

O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiri u sastavu: Marina Petković Liker (redateljica), Iva Visković Križan (glumica) i Božena Matijević (novinarka Večernjeg lista).

Po prvi put ove godine Kerempuh je oformio i Mladi žiri, kojeg čini pet studenata, koji će odlučivati o Nagradi za najbolju predstavu Mladog žirija.

 

U okviru festivala bit će izvedene Kerempuhove predstave „Kroćenje goropadnice“, autorski projekt Selme Spahić po motivima komedije W. Shakespearea, i „Ožalošćena porodica“ B. Nušića u režiji Ivana Plazibata.

 

Dvije predstave selektirane su i iz Teatra &TD i to: autorski projekt Kristine Grubiše i Karle Leko „Beštije“ te autorski projekt Sanje Milardović i Lane Barić „Visibaba“. 

Gradsko dramsko kazalište Gavella izvest će predstavu „Moji tužni monstrumi“ Mate Matešića u režiji Vite Taufera, a Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavu „Zbilja“ Tomislava Šobana.

 

Iz Sarajeva nam stižu Kamerni teatar 55 s predstavom „Ljubičasto“  Selme Spahić, Tatjane Šojić, Maje Izetbegović, Borisa Lera, Sabita Sejdinovića, Anje Kraljević i Emine Omerović, u režiji Selme Spahić, i Narodno pozorište Sarajevo „Jedan je Muhammad Ali“ Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića.

 

Od inozemnih kazališta nastupit će još Slovensko ljudsko gledališče Celje s predstavom „Raj“ („Paradiž“) Mattea Spiazzija, Qendra Multimedia iz Prištine s predstavom „Mirovni pregovori“ („Negotiating Peace“) i beogradski Atelje 212 s predstavom „Akademija smijeha“ Kokija Mitanija u režiji Milice Kralj.

 

Gradsko kazalište mladih Split dolazi s predstavom „Zakon Zagore“ Ivana Lea Leme.

 

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada održat će se 18. lipnja, uz koncert benda „Neki to vole vruće“.

 

Ulaznice po cijeni od 13,00 EUR potražite na blagajni Kerempuha ili na www.kazalistekerempuh.hr

 


RASPORED

 

2.6.

nedjelja 20:00 sati

SVEČANO OTVARANJE 48. DANA SATIRE FADILA HADŽIĆA

GRADSKO SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH

Po motivima komedije W. Shakespearea: KROĆENJE GOROPADNICE

redateljica: Selma Spahić

3.6.

ponedjeljak 20:00 sati

TEATAR &TD

Autorski projekt Kristine Grubiše i Karle Leko: BEŠTIJE

redateljica: Kristina Grubiša

4.6.

utorak 20:00 sati

KAMERNI TEATAR 55 SARAJEVO Selma Spahić, Tatjana Šojić, Maja Izetbegović, Boris Ler, Sabit Sejdinović, Anja Kraljević, Emina Omerović: LJUBIČASTO redateljica: Selma Spahić

5.6.

srijeda

20:00 sati

SLOVENSKO LJUDSKO GLEDALIŠČE CELJE Matteo Spiazzi: RAJ /PARADIŽ redatelj: Matteo Spliazzi

7.6.

petak 20:00 sati

QENDRA MULTIMEDIA (Kosovo) / TEATRO DELLA PERGOLA (Italija) / EURO-SCENE LEIPZIG (Njemačka) / PRAGUE CITY THEATERS (Čehoslovačka) / R.A.A.A.M (Estonia) / MITTELFEST (Italija) / KONTAKT (Bosna i Hercegovina) / BLACK BOX TEATER (Norveška) / MY BALKANS (USA / Srbija)Jetoh Neziraj: MIROVNI PREGOVORI / NEGOTIATING PEACE redateljica: Blerta NezirajIzvodi se na engleskom uz titlove na hrvatskom jeziku.

8.6.

subota 20:00 sati

NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO Almir Imširević: JEDAN JE MUHAMMAD ALIredatelj: Dino Mustafić

9.6.

nedjelja 20:00 sati

TEATAR &TD Autorski projekt Sanje Milardović i Lane Barić: VISIBABA redateljica: Sanja Milardović

10.6.

ponedjeljak 19:30 sati

GRADSKO DRAMSKO KAZALIŠTE GAVELLA Mate Matišić: MOJI TUŽNI MONSTRUMI redatelj: Vito Taufer Predstava se igra u GDK Gavella, Frankopanska 8-10

11.6.utorak 20:00 sati

ATELJE 212, Beograd Koki Mitani: AKADEMIJA SMIJEHA /AKADEMIJA SMEHA redatelj: Milica Kralj

12.6.

srijeda 20:00 sati

GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH SPLIT

Ivan Leo Lemo: ZAKON ZAGORE

redatelj: Ivan Leo Lemo

13.6.

četvrtak 18:00 sati

HNK U ZAGREBU Tomislav Šoban: ZBILJA redatelj: Tomislav Šoban Predstava se igra u HNK u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 15

14.6.

petak 20:00 sati

GRADSKO SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH B. Nušić: OŽALOŠĆENA PORODICA redatelj: Ivan Plazibat

18.6.

utorak

20:00 sati

SVEČANO ZATVARANJE I DODJELA NAGRADA KONCERT – NEKI TO VOLE VRUĆE

 

Comentários


bottom of page