top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

1. Vino na žlico u Sloveniji: Vina Kleti Krško u gostilni Kunst

Updated: Nov 25, 2023


Organizatori i sudionici Vino na žlico
Organizatori i sudionici Vino na žlico / Foto: Nikola Zoko

Održano je prvo izdanje događanja "Vino na žlicu" u Sloveniji, točnije u restoranu Kunst u Krškom gdje smo uživali svim čulima u rapsodiji mirisa i okusa u jelima koja je osmislio vlasnik restorana Nejc Kunst i vinima koja je odabrao enolog Jure Grubar, direktor vinarije Klet Krško, a u izvrsnoj organizaciji Renate Cisar i Mustafe Topčagića.


Kada dobijete poziv za prisustvovanje na njihovim događanjima jednostavno odmah pristanete jer se "Vino na žlicu" ne propušta. S obzirom na visoko postavljenu ljestvicu ovoga događanja, ali i svih prethodnih, s nestrpljenjem očekujem svako iduće.


Službena objava:

Eno gastro projekt ‘Vino uz žlicu’, koji je svoja uprizorenja već imao u Zagrebu, na Plitvičkim jezerima i u Međimurju, doživio je svoje prvo inozemno izdanje.


Autori projekta Renata Cisar i Mustafa Topčagić zakoračili su preko granice i svoj prvi event u Sloveniji organizirali u Krškom, u restoranu Kunst, čiji je vlasnik mladi i poduzetni ugostitelj Nejc Kunst.


Predivan restoran, koji vlasnik radije naziva ‘gostilna’, nalazi se u sklopu istoimenog hotela, na samom ulazu u Krško iz smjera Zagreba.


Ekipa hrvatskih novinara, vinoznalaca i gastroljubaca, dobrosusjedske je odnose razvijala uz pet sljedova vrhunskih jela koje je osmislio vlasnik restorana, uz pomoć kreativnog chefa Milana Jandrića i organizacijskog chefa Stefana Ledenčana, a vina je odabrao Jure Grubar, glavni enolog i direktor vinarije Klet Krško.


Apetit su otvorili aperitivi destilerije NeuZilli iz Polzele, gradića kraj Celja, gdje imaju novu znamenitost - originalne ginove. Predstavili su ih vlasnici destilerije, supružnici Klavdija i Borut Sitar.


Klavdija i Borut Sitar / Foto: Nikola Zoko

Slovenska gin scena nije tako bogata kao hrvatska, ali im se mora čestitati ne samo na kvaliteti nego i na originalnosti. Njihov Hoppy Gin destilat je od hmelja (uz smreku, limun, papar), a izvrsno se spaja s pivom Kukec.


‘Naš kraj, Spodnja Savinjska dolina, poznat je po uzgoju hmelja, Počeci uzgoja vežu se uz Neu Zilli, odnosno vlastelinstvo dvorca Novo Celje. Htjeli smo odati počast tome, pa smo kreirali gin s hmeljom, a preporučujemo ga kombinirati s pivom Kukec, nazvanom po Simonu Kukecu, jednom od začetnik modernog slovenskog pivovarstva. Kako su u trendu ginovi s okusom, kreirali smo i Raspberry Gin s malinom, koji je u kombinaciji s tonikom više ženski favorit’, rekla je Klavdija Sitar.


Neu Zilli ginovi mogu se kušati u boljim slovenskim restoranima, turističkim uredima, nabaviti preko web stranice www.neuzilli.si ili kupiti na njihovu kućnom pragu u Polzeli te u Ljubljani, u trgovini pića Vrelo koju je ovom prigodom zastupao vlasnik Nihad Đozić. U ponudi Vrela su ponajviše rakije iz Srbije i druge originalne žestice, slovenska vina, pa i hrvatska iz vinarija Antunović i Pilato.


Uvod u Kunstove gastronomske čarolije započeo je s Peninom extra brut 2019, pjenušcem od kraljevine, te ribljim pozdravom iz kuhinje, uz koje su se našli sirevi lokalnih proizvođača i suhomesnate delicije od krškopoljca. Krškopoljac je jedina slovenska autohtona svinja, koja na jelovniku ovoga autentičnog restorana zauzima posebno mjesto.


Dok se penina lagano perlala u čašama, a uzvanici uživali u zalogajčićima, kuhinja je pripremila novo ugodno iznenađenje.


Na stolove je došao Goveđi jezik s porilukom i kremom od krumpira, uz koji je poslužen Cviček Original iz ovogodišnje berbe, čija se svježina izvrsno dopunila s laganom kiselinom ovoga hladnog predjela. Cviček je zaista posebno vino, koje se radi i kod nas u Zagorju, ali samo u domaćoj radinosti. Slovenci su na vrijeme zaštitili svoj brend, ali oko toga nije bilo prijepora kao svojedobno s teranom.


Goveđi jezik s porilukom i kremom od krumpira, vino Cviček
Goveđi jezik s porilukom i kremom od krumpira, Cviček / Foto: Nikola Zoko

Ponos Kleti Krško karakterističan je po jarko crvenoj boji što je rezultat kupažiranja nekoliko sorti kao što su: žametna črnina, modra frankinja (crne), kraljevina, plavec žuti, laški rizling (bijele).


‘Od nekad običnog seljačkog, kiselog vina, napravili smo sasvim drugu priču. Najbolje ga je piti svježeg u aktualnoj godini. Osobno, najviše uživam u njemu’, priznao je creator tog vina Jure Grubar.


Cviček iz Krškog ne vrišti s kiselinama, nego je znalački zaokružen, ali ne odstupa od prepoznatljivih karakteristika. S pažnjom i ponosom proizvode ga više od pola stoljeća. To je jedinstveno vino za svaku priliku, lagano i osvježavajuće, sa svega 10% alkohola. Cijena mu je prava sitnica, u što će se uskoro uvjeriti hrvatski trgovci i ugostitelji. Nevjerojatna vrijednost za novac! Osim užitnih, vinu se pripisuju i zdravstvene blagodati. U umjerenim količinama preporučuje se dijabetičarima, protiv loše probave i anemije, a pomaže i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.


Ne znamo je li netko odmah osjetio zdravstveno poboljšanje od Cvičeka, ali u njemu se svakako uživalo i tražila se čaša više sve dok nije posluženo toplo predjelo, Kopunov ragu s okruglicom od ječma, još jedno originalno jelo koje traži i dodatno pojašnjenje.


Naime, obitelj Kunst je još od 1966. godine u obližnjoj Bistrici ob Sotli vodila poznatu gostilnu Šempeter gdje su bila posebno popularna jela od kopuna.


Kopun je uškopljeni mladi pijetao, a cijenjen je zbog mekog bijelog mesa koje je sočno jer mu je masnoća pravilno raspoređena po mesnom tkivu. Tradicija je nastavljena u restoranu Kunst, koji je otvoren 2015. godine. Jedini u Sloveniji ga imaju redovito na jelovniku, a uzgajaju ih na vlastitoj farmi.


Kopunov ragu s okruglicom od ječma, Silvanec zeleni
Kopunov ragu s okruglicom od ječma, Silvanec zeleni / Foto: Nikola Zoko

Ovaj specijalitet u kojem uživaju istinski gurmani, kakvi su bili i uzvanici prvog ‘Vina na žlico’ pratio je jedinstven i dopadljiv Silvanec zeleni 2022 iz linije Turn, izrazito voćno vino koje se rijetko nađe u bocama kao samostalna sorta. Kombiniranje ovog jela i vina dobilo je najviše glasova novinarskih gurmana.


Nejc Kunst ima samo 33, a još prije nekoliko godina preuzeo je posao od svoga oca Srečka, čvrsto se držeći obiteljske kulinarske tradicije. Osim kopuna, već spomenutog krškopoljca pripremaju na razne načine, a za ovu prigodu u tanjurima se našao Hrbat krškopoljca uz koji su brižno dodani bundeva, krumpir, krema od kestena, redukcija modre frankinje i čips od kože krškopoljca.


Hrbat krškopoljca, bundeva, krumpir, krema od kestena, redukcija modre frankinje i čips od kože krškopoljca
Hrbat krškopoljca, bundeva, krumpir, krema od kestena, redukcija modre frankinje i čips od kože krškopoljca, Modra frankinja Classic 2020/ Foto: Nikola Zoko

Modra frankinja bila je i u čašama, u svojoj najoptimalnijoj varijanti za ovo jelo - Classic 2020 Mini gourmet - također iz linije Turn (nazvane po lokalnom dvorcu), pokrenute iste godine. Vino je to profinjenoga i osebujnog karaktera, na nepcu voćno i sočno, mineralnog okusa s baršunastim taninima uz ugodan after taste.


desert - Klobuk krškopoljca, Modra frankinjagourmet 2019
desert - Klobuk krškopoljca, Modra frankinja gourmet 2019 / Foto: Nikola Zoko

Nalik hrvatskoj frankovki, modra frankinja je autohtona slovenska sorta s velikim potencijalom, koji je dokazala i u svojoj inačici Modra frankinja gourmet 2019 uz neponovljivi desert - Klobuk krškopoljca. Sudeći prema nazivu, moglo bi se svašta pomisliti, no ovo je nevjerojatna slastica u kojoj je tamna čokolada posuta s prepečenim komadićima slanine krškopoljca, a dodatnu slasnost daje joj sladoled od vanilije s bučinim uljem i heljdinim kokicama.


‘Ako mi je Cviček sin, onda je Modra frankinja moja kći’, slikovito je Jure Grubar opisao ovu jedinstvenu sortu koja je, kako kaže, divlja i robusna, moraš je krotiti, ali zato daje fantastične rezultate.


Svojevrstan epilog kušanim vinima na kraju večeri dao je zagrebački sommelier Tomislav Jakopović, posebno se osvrnuvši na ‘stigmatizirani’ Cviček, za kojeg je rekao da se radi zanatski precizno bez ikakvih 'dječjih bolesti' te da ga raduje što će se vina Kleti Krško uskoro moći piti i u Hrvatskoj.


Ipak, utakmica nije gotova dok sudac ne odsvira kraj! Raspoloženi domaćin Nejc Kunst priredio je malo iznenađenje i pozvao sve sudionike ‘Vina na žlico’ u tek otvorenu vinoteku u podrumu svog hotela gdje se zabava nastavila uz glazbu i vino za posebne prigode – predikat Gourmet Sauvignon izbor 2010 – za koji se pobrinuo Jure Grubar sa svojim suradnicama iz Kleti Krško, Sabinom Hotko i Mojcom Kranjec.


FAMA


コメント


bottom of page