top of page
  • Writer's pictureSandra Brambilla

Ministar Gordan Grlić Radman, Vanda Babić Galić, Zvonimir Frka-Petešić i Božo Skoko o važnosti kulture Bokelja


Željko Holjevac, vanda Babić Galić, Božo Skoko i Zvonimir Frka-Petešić
Foto: Filip Popović

Izdan je zbornik znanstvenih radova „Identitet Hrvata Boke kotorske“. Široj javnosti donosi niz zanimljivosti o bokeljskim Hrvatima, njihovom današnjem položaju u Crnoj Gori, ali i povijesnim ličnostima i suvremenicima koji su obilježili svoj krug djelovanja u svijetu. U prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu brojni su uglednici upoznati sa sadržajem zbornika, ali i zanimljivostima za koje mnogi nisu znali.

 

Izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je značaj zbornika riječima: „Cilj ovog projekta je istaknuti i ojačati hrvatsku kulturnu baštinu, upravo kako je kardinal Stepinac rekao da u Boki svaki kamen govori hrvatski!”

 

Jedna od začetnica Zbornika te organizacijska duša znanstvenog skupa koji mu je prethodio je rođena Bokeljka iz Tivta – Vanda Babić Galić koja je izjavila; „Ovaj Zbornik znanstvena je potka sadašnjim i novim generacijama. Poruka je ovo da se ne zaboravi bogato kulturno i duhovno nasljeđe bokeljskih Hrvata. U danima neizvjesnosti, važno je imati pisani trag utemeljen na znanstvenim činjenicama o jednoj povijesti koja je vrijedna divljenja kao što je ona Boke kotorske!“

 

Nakladnik  Zbornika je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, a njegovi urednici koji su ga i predstavili su prof. dr. sc. Vanda Babić Galić te prof. dr. sc. Željko Holjevac. Uz njih na predstavljanju su govorili i prof. dr. sc. Božo Skoko te mr.sc. Zvonimir Frka – Petešić. Goste je dočekao direktor Napredak Future Goran Štrbac. Na predstavljanju su bili i izaslanica ministrice kulture i medija - Mirjana Ana Maria Piškulić, Milan Bošnjak – savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionale manjine u inozemstvu, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Timor Šatara te brojni drugi.


zbornik
Foto: Filip Popović

Institut je ponosan da je zajedno s partnerima organizirao konferenciju u Zagrebu i Tivtu. Ovaj zbornik radova istaknutih stručnjaka ostaje kao trajan zapis o identitetu Hrvata u Boki kotorskoj!” - izjavio je prof. dr. sc. Željko Holjevac.

 

Put do ovog tematskog zbornika nije bio brz. Krenuo je iz Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. iz Zagreba prema Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, da bi se razvio i zaokružio visokim akademskim udjelom, uz potporu i razumijevanje mjerodavnih ministarstava. Njegovom izdavanju prethodio je znanstveni skup koji je održan 2021. godine u Zagrebu i Tivtu.

 

„Ovo je jako vrijedna knjiga koja u nekoliko dimenzija koje su komplementare prikazuje sve bogatstvo identiteta Hrvata Boke kotorske. Važno je da njegujemo identitete autohtonih zajednica Hrvata izvan Hrvatske. Vlada jako puno radi na jačanju identiteta Hrvata izvan Hrvatske. Ova Vlada je napravila ogroman iskorak zadnjih godina. Proračun koji je posvećen Hrvatima izvan Hrvatske povećan je s nekadašnjih 14 milijuna eura na današnjih gotovo 100 milijuna eura. To govori koliko je ova vlada privržena jačanju veza.“ -  Izjavio je Zvonimir Frka – Petešić.

 

Doneseni su Zaključci koji sadržavaju znanstveno provjerene i utemeljene činjenice iz hrvatske kulture Boke kotorske s preporukom njihova uključivanja u predmetne kurikule u Hrvatskoj.

 

„Premalo u Hrvatskoj znamo o bogatstvu naših autohtonih manjina u susjednim zemljama. Zato je pravi način da institucije, relevantni znanstvenici na znanstven, činjenično utemeljen način čuvaju tu baštinu, čuvaju je od zaborava, otimaju je od krivotvorenja i prezentiraju je široj hrvatskoj javnosti na popularan način. Boka kotorska je uistinu riznica hrvatske baštine i kulture, neiscrpno vrelo blaga!“ – izjavio je Božo Skoko.

 

Na više od 250 stranica pronaći ćemo mnoge zanimljivosti u 13 znanstvenih radova koji govore o današnjem položaju Hrvata u Boki i suradnji s institucijama, tu su teme; Glagoljaštvo Boke kotorske kao znak kulturnog i nacionalnog identiteta, Bokelji u Mlecima, upoznat ćemo pretke hrvatskog sveca sv. Leopolda Bogdana Mandića, ali i saznati kakva su bila vjenčanja u Kotoru tijekom 18. stoljeća.

 

„Hvala vam na zajedništvu i duhovnoj blizini, što uvijek doživimo u Zagrebu. Sutra se vraćamo u Crnu Goru, gdje imamo razne kušnje i suočavamo se s neprimjerenim protivštinama vršeći svoju misiju na očuvanju hrvatskog identiteta. Zahvaljujući vašoj potpori naša malena zajednica pokazuje da snaga nije u broju, već u vrijednostima koje slijedimo!“ – emotivno je zaključio predsjednik Hrvatske građanske inicijative i poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović.

 

U Zborniku se nalaze radovi autora; Milana Bošnjaka, Darka Marčinka, Grozdane Franov – Živković, Lovorke Čoralić, Maje Katušić, Saše Mrduljaša, Ivane Prijatelj Pavičić i Sandre Šustić Cvitković, Domagoja Vidovića, Matilde Kolić Stanić, Željka Brguljana, Lane Hudeček i Milice Mihaljević, Ozane Ramljak te Josipa Uglešića, Josipa Renića i Jakova Momirovića.    

 

Comentarios


bottom of page